Ne pripeti se prav pogosto, da bi mesne jedi uživali z marmelado, in le kaj čuden gurman bi si jo namazal na zrezek. A kadar je govor o divjačini, brusnice sploh niso tako zgrešena priloga, kot bi kdo pomislil. Svežih brusnic v tem letnem času kajpak ne bomo našli, zamrznjene, posušene ali skuhane v marmelado pa so na voljo vse leto. Da brusnice postrežemo ravno z divjačino, nikakor ni naključje. Meso divjega prašiča in preostale divjadi, ki ga med pripravo mariniramo, namreč ohrani svojstveno aromo, ki nekaterim ni pogodu. Brusnična omaka jo ublaži, ne pa tudi popolnoma odpravi, tako so v divjačinsko prehrano prišle brusnice. Z brusnicami postrežena divjačina ima namreč prijeten sladko-kisel okus in je lažje prebavljiva. Plodovi brusnice, ki so krepko naphani z vitamini ter antioksidanti in zato izredno zdravilni, so primerni tudi za pripravo različnih sladkih jedi, denimo brusnične pite. Še zlasti so brusnice priljubljene v Severni Ameriki, kjer jih večinoma predelujejo v sok, omako, jih prodajajo kot suho sadje (podobno rozinam), ponekod pa iz brusnic pripravljajo celo vino. V Angliji in Severni Ameriki brusnična omaka nikdar ne manjka ob pečenem puranu.
Brusnice, divje sladokusnice
Brusnice, pravimo jim tudi natek, niso le izredno zdrave, ampak imajo tudi zelo pomembno vlogo pri pripravi divjačinskih jedi.

V brusnični marmeladi, morski soli in rožmarinu lahko mariniramo tudi filete lososa, ki jih nato skupaj z marinado na hitro popečemo. (Foto: Kondor)