Slovenke so na premieri v Stockholmu proti Srbiji zapravile priložnost za prvo zmago na EP po dvanajstih letih – 11. decembra 2004 na Madžarskem so premagale prav skupno reprezentanco Srbije in Črne gore (36:26). Ne le, da je ekipa selektorja Uroša Bregarja klonila proti na papirju najslabšemu nasprotniku v skupini, ampak je večino priprav namenila prav uvodnemu in odločilnemu obračunu s Srbijo. Če na štirih tekmah danes in v četrtek v dvorani Hovet Arena ne bo kakšnih senzacionalnih izidov v skupini A, bo poraz usoden za Slovenke, ki se bodo na tretjem zaporednem nastopu na EP (po Švedski 2006 ter Danski in Norveški 2010) po treh porazih na treh tekmah poslovile že po prvem delu.

Čeprav je bila z devetimi zadetki prva strelka tekme Slovenija – Srbija, je bilo to za Tamaro Mavsar slaba tolažba. Še bolj tudi zaradi dejstva, da je pri vodstvu Srbije s 35:33 dve minuti in pol pred koncem zapravila sedemmetrovko, ko je zadela vratnico. »Na Švedskem smo vse stavili prav na uvodno tekmo proti Srbiji, a žal se ni izšlo tako, kot smo upali, želeli in pričakovali. Lahko smo zadovoljni z napadom, saj smo dosegli 34 zadetkov, a obramba je bila katastrofalna, saj smo jih dobili kar 36. Ob tako velikem številu prejetih zadetkov je težko premagati kogar koli,« priznava Tamara Mavsar. Članica Vardarja iz Skopja se zaveda, da se bo po šoku s Srbijo še težje kosati s favoriziranimi gostiteljicami pred 8000 gledalci v dvorani in da bi bila morebitna zmaga velik čudež: »Vseeno ne smemo obupati, ampak skušati pozabiti na neuspeh proti Srbkinjam. Pred nami sta še dve tekmi in ni še konec, čeprav nam slabo kaže. Pokazati moramo drugačen obraz kot proti Srbiji, še posebno v obrambi. Če bomo spet tako slabo igrali v obrambi, seveda nimamo nobenih možnosti.«

Slovenija in Švedska se še doslej nikoli nista pomerili na EP (tudi ne na SP), sta se pa nazadnje v kvalifikacijah za Euro 2014, ki sta ga skupaj gostili Hrvaška in Madžarska. Na obeh kvalifikacijskih tekmah so bile boljše Švedinje: v Helsingborgu s 30:25, v Ljubljani s 34:27, Isabelle Gullden in Jenny Alm pa sta na dveh tekmah skupaj dosegli kar 30 golov. Na EP pred dvema letoma je nato Švedska osvojila bronasto kolajno, potem ko je na tekmi za tretje mesto premagala Makedonijo s 25:23. Štiri leta prej so Švedinje na EP osvojile srebro (v finalu so jih ugnale Norvežanke s 25:20), na letošnjem prvenstvu pred domačimi gledalci pa želijo zbirko kolajn obogatiti še z edino manjkajočo – zlato.

Henrik Signell in Uroš Bregar, selektorja Švedske in Slovenije, sta se v tej sezoni že pomerila na klubski ravni. V ligi prvakinj sta bila trenerja Sävehofa in Krima v isti skupini, v kateri sta se razšla z izidom 1:1 v zmagah. »Po zmagi proti Španiji smo zdaj povsem osredotočeni na Slovenijo, ki bo proti nam skušala popraviti tisto, kar je zapravila proti Srbiji. Na prvenstvu ni slabih reprezentanc, zato ne moreš proti nikomur že vnaprej računati na zmago. Zavedamo se, da smo favoriti proti Sloveniji, a to bo treba potrditi tudi na igrišču, kar pa bo vse prej kot lahko,« pravi 40-letni Henrik Signell, ki je maja letos prevzel selektorsko vlogo in podpisal dveletno pogodbo.