Orkester bi moral včeraj zvečer vaditi za današnji koncert v Mariboru, a so namesto vaje pripravili tiskovno konferenco in še enkrat pojasnili stavkovne zahteve. Pričakovali so koga od vodstva iz hiše, pa ni bilo ne maestra Lajovica ne direktorja Damjanoviča.

Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše je dejala, da bo danes orkester v Mariboru izpeljal koncert z maestrom Lajovicem, koncertni mojster orkestra Janez Podlesek je orkestraše pozval, naj koncert navkljub vzdušju izpeljejo profesionalno. Poslušalce bodo na neki način seznanili, da so v stavkovnem procesu. »In kot kaže, ni razloga, da stavke ne bi nadaljevali, kajti doslej se ni zgodilo še nič. Napovedali bomo pravo stavko, zato moramo še enkrat glasovati znotraj orkestra,« je še dodala Marina Kopše.

Maestro Lajovic sicer pravi, da ne namerava odstopiti, da se bodo zagotovo našle rešitve sistemskega značaja in da je odpor proti njemu oziroma vodstvu plod nezadovoljstva le nekaj posameznikov, pri čemer mu prikimava tudi direktor SF Damjanovič. Stavkovni odbor temu oporeka, saj zaradi maestrovih šikaniranj večina članov orkestra noče več sodelovati z njim. »Njune izjave so neutemeljene, žaljive in pritlehne, doživljamo jih kot skrajno nizkoten in strahopeten napad na predstavnike zaposlenih, zlasti ker prihajajo s pozicije moči,« menijo. Stavkovni odbor je opozoril, da se da dirigenta zamenjati tudi »čez noč«, kot se to sicer počne v primeru bolezni, in vsekakor ne bodo čakali na iztek njegovega mandata. Odgovornost za morebitno nastalo materialno škodo glede stavke dejansko nosi direktor, »ki se ni pravočasno in pravilno odzval na opozorila predstavnikov orkestra«, odgovoren pa je tudi svet SF kot nadzorni organ, »ki se ni odzval na opozorila strokovnega sveta«. im