Prejšnji teden je bil sicer predvsem v znamenju volitev v Avstriji in Italiji. Izid predsedniških volitev v Avstriji je bil takšen, kot so ga borzni trgi želeli, medtem ko je izraziti ne na italijanskem ustavnem referendumu manjše razočaranje, ki pa je bilo pričakovano. Pri naših severnih sosedih je zmagal proevropski kandidat Alexander Van der Bellen in s tem vsaj v manjši meri pognal strah v kosti populistom v drugih državah Evropske unije. Njegov protikandidat Norbert Hofer iz nacionalne stranke je namreč izraziti podpornik zaprtih mej in izstopa iz EU.

Italijani so bili proti zmanjšanju števila poslancev in omejitvi moči zgornjega doma parlamenta, čemur je sledil odstop premierja Renzija, s tem pa namigovanja o novi politični krizi v državi. Evro je v primerjavi z ameriškem dolarjem po oznanitvi rezultatov izgubil več kot odstotek vrednosti, dvignil se je tečaj zlata, terminske pogodbe ameriških delniških indeksov pa so nakazovale za pol odstotka nižje odprtje v primerjavi s petkovim zaključnim trgovanjem. Ker pa se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, je »vihar« hitro potihnil in evropske borze so današnje trgovanje začele izrazito pozitivno. Potencialne posledice, kot je na primer dvig stroškov zadolževanja Italije, bo glede na trenutne sposobnosti zajezila Evropska centralna banka, predčasne volitve v takih primerih pa sploh niso nujne, saj lahko predsednik republike oblast dodeli tehničnemu mandatarju, na katere so v Italiji sicer navajeni še bolj kot na redno izvoljene kandidate.

Največ razlogov za proslavljanje pa so v minulem tednu imele države proizvajalke nafte. Opecu se je namreč z nekaterimi državami nečlanicami naposled le uspelo dogovoriti o zamrznitvi proizvodnje te surovine, kar je v povzročilo rast cene na borzi za 8 odstotkov v tedenski primerjavi. Nič presenetljivega torej ni, da med delnicami, ki so v preteklem tednu zrasle, najdemo največ naftnih podjetij. Cene delnic ameriških naftnih podjetij so, izraženo v evrih, zrasle za 1,8 odstotka, še nekoliko višja pa je bila rast delnic evropskih izdajateljev (+2,9 odstotka). Med vsemi z nafto povezanimi subjekti so največ pridobili lastniki proizvajalcev strojev za proizvodnjo oziroma operaterjev naftnih ploščadi. Delnici podjetij Transocean in Helmerich & Payne sta v petih dneh zrasli za kar 14 odstotkov. V Evropi (indeks Stoxx Euro 600) so vsi preostali sektorji teden sklenili pod začetnimi nivoji, medtem ko so se v Severni Ameriki vlagatelji poleg nafte opogumili še za nekaj drugih panog. Delnice ameriških bank so recimo pridobile 1,6 odstotka vrednosti, kar je deloma posledica sedaj skoraj gotovega prihajajočega dviga obrestnih mer, ki za banke pomeni večji ustvarjeni dobiček. Po več mesecih ugibanj bomo sicer dokončni odgovor o novi (stari) višini obrestnih mer dobili že naslednjo sredo, ko se bodo člani Feda sestali zadnjič v letu 2016.