Zadnji krog predtekmovanja v ligi prvakov bo minil v senci največje finančne afere v zgodovini nogometa. Dobro obveščeni Football Leaks je prek uglednih evropskih časopisnih hiš začel objavljati prve podrobnosti o davčnih malverzacijah številnih nogometnih zvezdnikov. Na vrhu piramide se je znašel prvi favorit za osvojitev zlate žoge Cristiano Ronaldo, ki mu očitajo, da je utajil za 150 milijonov evrov davkov iz naslova marketinških pravic.

Road Town, ena največjih skrivnosti nogometne industrije

Šestdeset preiskovalnih novinarjev se je zakopalo v pregled dobrih osemnajst milijonov uradnih dokumentov, ki že močno pretresajo športni svet. Kot kaže, bodo medijske objave dosegle podoben odmev kot vsebina Panamskih dokumentov, saj so se pod drobnogledom znašli največji nogometni asi na globalni ravni. Football Leaks je na začetku razkritij poleg Ronalda med drugim omenil tudi slavnega trenerja Joseja Mourinha, nemškega reprezentanta Mesuta Özila, Kolumbijca Jamesa Rodrigueza in Radamela Falcaa, portugalske reprezentante Ricarda Carvalha, Fabia Coentrãa, Pepeja… Večina doslej izpostavljenih igralcev in trenerjev je povezana z najvplivnejšim in najbogatejšim nogometnim agentom Jorgejem Mendesom, ki je znan po sklepanju megalomanskih poslov. Revija Forbes je izračunala, da Mendes zgolj od provizij zasluži okoli 85 milijonov evrov na leto.

Kot trdi španski dnevnik El Mundo, so Mendesovi klienti množično sleparili v davčni oazi v Road Townu, glavnem mestu Britanskih Deviških otokov, ki spadajo pod zastavo Združenega kraljestva. Na tem delu otočja v Karibskem morju je sicer registriranih več kot 600.000 fantomskih podjetij, med katerimi so že mnoge zasačili pri namerni utaji davkov. El Mundo je že objavil fotografijo poslovne stavbe v Road Townu, v kateri naj bi izginilo tudi 150 milijonov evrov Ronaldovega zaslužka v času njegovega igranja za Real Madrid. V pritličju je lekarna, na strehi so opazili piščance, z zunanje strani pa stopnišče vodi neposredno v žarišče davčnega škandala, kjer ima poslovne prostore neka odvetniška družba. Časopis je ob tem zapisal, da Road Town velja za eno največjih skrivnosti nogometne industrije.

Cristiano Ronaldo tako kot Lionel Messi na zatožno klop?

Football Leaks napoveduje, da bo v prihodnjih dneh nadaljeval zgodbo o nelegalnih nogometnih poslih. Objavili naj bi tudi umazane podrobnosti o prostituciji v nogometu in spolnem izkoriščanju mladoletnih nogometašev. V Španiji se medtem že pojavljajo ugibanja, kdaj bo državno tožilstvo izdalo obtožnico zoper Cristiana Ronalda. Dokumenti Football Leaksa naj bi bili dovolj prepričljivi za začetek pregona, Portugalec pa je že zanikal vsakršno vpletenost v davčno utajo.

V zadnjem obdobju so španske oblasti preganjale predvsem igralce Barcelone. To poletje je bil zaradi davčne utaje v višini 4,2 milijona evrov skupaj z očetom Jorgejem obsojen vodilni katalonski zvezdnik Lionel Messi. Špansko sodišče mu je naložilo tudi 21-mesečno pogojno zaporno kazen, ravno pred mesecem dni pa so v Španiji znova odprli kazenski postopek zoper brazilskega reprezentanta Neymarja zaradi sumljivega prestopa iz Santosa v Barcelono.