Serijska zmagovalka otroških in mladinskih tekmovanj preteklosti se je čez noč prelevila v serijsko zmagovalko sedanjosti. Fascinantna je bila pot Mariborčanke, ki jo je pretekli konec tedna uprizorila v Lake Louisu. Prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegla v veličastnem slogu. Bila je najhitrejša od prve do stošeste sekunde. Smučarski ples hitrih in dolgih zavojev je bil že ob premieri popoln! Tehnični del pri visokih hitrostih, ki ji je v preteklih sezonah povzročal največ težav, pa daleč najboljši v njeni karieri. Zmagi novinke na tekmah svetovnega pokala se je priklonila smučarska stroka, ki se je globoko v sebi zavedala, da je le vprašanje časa, kdaj bo Mariborčanka prišla na alpski smučarski vrh.

Pot Ilke Štuhec do smukaških zmag je bila dolga. Potrebovala je veliko časa, da je sestavila mozaik, ki ga trenutno občuduje ves alpski smučarski svet. V vsak kamenček umetnine je vložila ogromno znoja. Končala ga je v miru, daleč od oči slovenske javnosti. Poleti na pripravah v Čilu s slovensko moško reprezentanco v hitrih disciplinah, pozimi na tekmovalnem prizorišču na zahodu Kanade. V Lake Louisu je unovčila dolgoletne izkušnje z mladinskih prvenstev, kjer je na največjih tekmovanjih osvajala lovorike. Prvo zmago je veličastno ubranila že naslednji dan, ko je še enkrat prepričljivo, tokrat v petinosemdesetih sekundah, premagala tekmice. Z Laro Gut na čelu, ki slabo prenaša poraze. Švicarka je smučala izjemno, a v cilju zgolj podoživela občutke preteklosti iz mladinskih tekem, ko je lahko le čestitala boljši tekmici.

Tina Maze je imela v sijajni karieri, v kateri je dosegla 26 zmag svetovnega pokala, na zmagovalni oder pa se je uvrstila 81-krat, ogromno priložnosti, da bi dosegla dve zmagi v dveh dneh. Črnjanka ni izkoristila nobene. Ilki Štuhec je podvig uspel že v prvem poskusu. Glede na videne predstave smučarke ASK Branik Maribor v Lake Louisu gre v nadaljevanju sezone in njene športne poti pričakovati še več uspehov. Navsezadnje je tudi Tina Maze svoje najboljše rezultate dosegla od 25. leta naprej.