Potem ko je Ilka Štuhec po zmagi na uvodnem smuku sezone v Lake Louisu prvič v karieri oblekla rdečo majico vodilne v točkovanju discipline svetovnega pokala, je 24 ur kasneje dosegla novo zmago. Znova je prepričljivo ugnala tekmice, med katerimi se ji je najbolj približala motivirana Lara Gut, medtem ko se je na najnižjo stopničko uvrstila Madžarka romunskega rodu Edit Miklos. Zaradi spremenljivega vremena so morali organizatorji prestaviti startno hišico 700 metrov nižje, kar ni ustavilo Mariborčanke, da je v Kanadi potrdila izvrstno pripravljenost na začetku sezone ter matirala tekmice tudi na 20 sekund krajši preizkušnji.

»Po petkovi zmagi sem hitro zaspala, a sem se zbudila ob štirih zjutraj. Zavedala sem se, da imam sijajno priložnost potrditi zmago. Sobotni smuk mi ni uspel brez napak, a sem bila očitno dovolj hitra, da sem dosegla najhitrejši čas,« je sporočila Ilka Štuhec ter priznala, da ji je bolj ostala v spominu podelitev priznanj po prvi zmagi.

»Ilka je imela na nekaterih odsekih še rezerve, kar sva z njo temeljito analizirala. Po prestavitvi starta je bilo treba spremeniti taktiko. Ilka je smučala sproščeno, napadalno in agresivno, tako da sem vedel, da jo čaka nov vrhunski rezultat,« je sporočil Grega Koštomaj. »Po uspehih je težko brzdati čustva, tako da imamo precej dela, da Ilko ohranimo mirno. Gremo naprej optimistični z realnimi cilji,« je sklenil trener Ilke Štuhec.

Prvi poraz na kanadskih tleh je Štajerka doživela sinoči, ko je na superveleslalomu zasedla peto mesto. Organizatorji so zaradi novozapadlega snega start prestavili nižje, tako da je Lara Gut za zmago potrebovala dobro minuto mojstrstva. Švicarka je na preizkušnji, ki je trajala le dobro uro, dosegla drugo zmago v tej sezoni, potem ko je za desetinko ugnala Tino Weirather. Sofia Goggia in Kajsa Kling sta potrdili odlično pripravljenost na začetku sezone, Ilka Štuhec pa je s petim mestom dosegla svojo drugo najboljšo superveleslalomsko uvrstitev v karieri, potem ko je bila pred tremi leti četrta v Beaver Creeku. Mariborčanka je v zgornjem delu, ki je bil tehnično zahtevnejši, dosegla deveti čas, v spodnjem, drsalnem delu pa je stopnjevala ritem ter napredovala na peto mesto. Štajerka danes ne bi imela nič proti, če bi bila superveleslalomska preizkušnja nekaj sekund daljša.

Po uspešnem koncu tedna Lare Gut, ki je v Lake Louisu dosegla prvo, drugo in četrto mesto, je postal zanimivejši boj tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Izkupiček Mikaele Shiffrin je bil v Kanadi pod pričakovanji, tako da ima v skupnem seštevku le še 28 točk prednosti pred Švicarko. Ilka Štuhec je na visokem četrtem mestu.

74 slovenskih alpskih smučarskih zmag

Dnevnik

PODATKI

število zmag

26

8

7

6

5

5

3

2

2

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

alpski smučarji