Do včerajšnje uvodne tekme na svojem petem nastopu na EP so slovenske rokometašice na prejšnjih štirih tekmovanjih odigrale 18 dvobojev, od katerih so jih kar 14 izgubile. Eno izmed štirih zmag so dosegle tudi proti včerajšnjim nasprotnicam v Stockholmu, ko so na Madžarskem leta 2004 takratno združeno reprezentanco Srbije in Črne gore v Zalaegerszegu premagale s 36:26 (17:9). Toda na Švedskem so se jim Srbkinje pod vodstvom selektorice Dragice Đurić, ki je kot vratarka reprezentance Jugoslavije osvojila zlato kolajno na OI 1984 v Los Angelesu, maščevale za poraz in Slovenkam precej zaprle vrata napredovanja v drugi del EP.

Od 17 igralk, ki so dopotovale v Stockholm, je selektor Uroš Bregar na tribuni pustil Polono Barič, igralko Krima Mercatorja. Na tekmi, na kateri sta pravico na igrišču delili Norvežanki Kjersti Arntsen in Guro Roen (med 12 sodniškimi pari na letošnjem Euru jih je kar sedem ženskih), so Slovenke po dobrih dvanajstih minutah prvič zaostajale za štiri zadetke (5:9), a so pet minut kasneje po delnem izidu 4:0 poskrbele za izenačenje. Kljub kar desetim tehničnim napakam v prvem polčasu si je Bregarjeva četa minuto pred odhodom na odmor vendarle priigrala prvo vodstvo na tekmi (16:15), prvih trideset minut pa vseeno končala z zadetkom zaostanka (16:17).

Začetek drugega polčasa je povsem pripadel Sloveniji, ki je dosegla tri zadetke zapored in prvič, a sočasno tudi zadnjič na tekmi povedla za dva (19:17). Sedmim izenačenjem v prvem polčasu jih je sledilo še prav toliko v drugem, na žalost Slovenk pa je bilo tisto pri 23:23 v 38. minuti tudi zadnje. Srbija je sredi drugega dela igre spet dvakrat pobegnila na plus štiri (28:24, 29:25), toda nasprotnice niso popuščale in so štiri minute pred koncem znova vzpostavile rezultatsko ravnotežje (32:32). A v dramatični končnici Slovenke, pri katerih so Tamara Mavsar, Ana Gros in Neli Irman skupaj dosegle kar 23 zadetkov oziroma skoraj 70 odstotkov vseh slovenskih, niso postavile pike na i. V 61 let stari dvorani Hovet Arena (sprva je bila odprtega tipa, streho pa je dobila sedem let po odprtju) je Mavsarjeva zapravila sedemmetrovko, nato pa Irmanova še protinapad in pri vodstvu Srbije s 36:33 v zadnji minuti je bilo popolnoma jasno, da bo Slovenija letošnje prvenstvo začela s porazom.

Uroš Bregar je svoj debitantski nastop na selektorskem stolčku na velikih tekmovanjih končal s porazom, ki njegovim dekletom precej zmanjšuje možnosti za osvojitev tretjega mesta v skupini A, ki še kot zadnje pelje v drugi del med 12 najboljših reprezentanc v Evropi. »Nikakor nam ni uspelo sestaviti prave obrambe, največje težave pa smo imeli na sredini. Žal je imel slabši dan tudi naš vratarski dvojec, ki nas je letos že velikokrat razveseljeval. V drugem polčasu smo sicer že povedli, vendar nismo izkoristili priložnosti, ki smo si jih priigrali. Tokrat nismo bili na pravi ravni za zmago,« je priznal selektor Uroš Bregar. Reprezentantka Nina Zulič (Mlinotest) ni dočakala darila v obliki zmage za včerajšnji 21. rojstni dan, poleg tega pa za uspeh proti Srbiji ni bilo dovolj niti osem zadetkov iz 12 poskusov levoroke Ane Gros: »Ves čas smo bili v zaostanku, ključno za poraz pa je bilo to, da obrambe nismo odigrali tako, kot bi bilo potrebno. Zato smo dobivale prelahke zadetke z vseh položajev. Tudi v napadu je bilo zaradi tega precej težje, čeprav smo dosegle veliko zadetkov. Nismo bile na pravi ravni, Srbija je tokrat prikazala boljšo igro in je zasluženo zmagala.«

Izida 1. kroga v skupini A: Slovenija – Srbija 34:36 (16:17), Švedska – Španija 25:19 (14:10), para prihodnjega kroga, jutri ob 18.30: Španija – Srbija, ob 20.45: Švedska – Slovenija.