Pobarvanke so na našem trgu priljubljene že nekaj časa, pobarvanke za odrasle z žgečkljivo, erotično vsebino pa so k nam prišle šele pred kratkim in doživele presenetljiv uspeh. Avtorja prve slovenske erotične pobarvanke, umetniški par Aja Vesna Ginovski in Jura Samec, sta želela tako javnosti približati svoj projekt Remake Invasion, pri katerem uporabnik pobarvanke postane tudi njen soustvarjalec, saj je spodbujen k temu, da si jo prilagodi po svoje, kaj doriše, pobarva, dopiše ter s tem ustvari lastno različico umetniškega dela. Ustvarjalno nagajivost pa, kot pravita avtorja, lahko konča tudi s partnerjem med rjuhami.

Vsak lahko ustvari lastno erotično zgodbo

Večinoma se pobarvanke za odrasle promovirajo kot sprostitvena tehnika, mlad umetniški par pa jo je namenil še ustvarjalnemu izživljanju. »Če ustvarjanje in barvanje erotične pobarvanke vpliva na povečan libido, pa še toliko bolje,« nagajivo poudarita in v nekoliko resnejšem tonu nadaljujeta: »Predvsem sva si želela nekaj svojega, ker so si vse pobarvanke zelo podobne in razen barvanja ne dopuščajo veliko možnosti.

Najine ilustracije ne temeljijo na določeni zgodbi. S tem ima vsaka risba v pobarvanki prostor za podpis poustvarjalca, ponuja mu možnost, da napiše svojo zgodbo in vse skupaj podari kot svojo likovno predelavo.« Kot še pravita, se ustvarjalci velikokrat srečujejo s hipertrofijo vizualnih informacij in včasih se znajdejo na mestu, kjer se vse zdi že povedano in napisano, narisano, videno, onadva pa sta našla izziv v tem, da iz različnih že znanih motivov, izdelkov in polizdelkov naredita nekaj svojega.

Erotika je subjektivnost nagonskih doživljajev. »Midva sva pobarvanko označila kot rahlo seksi, saj so deloma izpostavljeni golota in nekateri fetiši. Pridevnik erotična so ji dodali mediji, naj omeniva, da sva tiste ilustracije, ki so se nama zdele erotične, tokrat izločila. Bodo pa v novi izdaji,« že napovedujeta nadaljevanje. Sicer pa sta zamisel za pobarvanko Aja Vesna Ginovski in Jura Samec dobila od Tine Djinovski, ki že leta spremlja njuno delo. »Najinih del ne vidi veliko ljudi, ona pa naju je spodbudila, naj narediva svojo pobarvanko. Ajine ilustracije so precej intimne. Vedno ima pri sebi skicirko in najtanjši rotring. Nikoli se ni trudila, da bi njena dela postala javna,« pove Samec in doda: »Tina je predlagala, da naj te ilustracije predelava v risbe, ki jih je mogoče pobarvati. Vzela sva presojni papir in začela prerisovati motive svojih risbic ter jih na okenski polici sestavljati v nove kompozicije.«

Narejena za tuji trg

Ob nastajanju risb za pobarvanko sta umetnika, ki sta končala visokošolski študij na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, preizkušala kar nekaj papirjev in spoznavala, kateri bi bil najbolj primeren za uporabo različnih medijev, do končnega otipa in občutka med listanjem. »Iskala sva nekaj, kar lahko ponudiva uporabniku, saj je najina želja, da lastnik pobarvanko uporabi, se spozna z njo in med ustvarjanjem s samim sabo. Pomembna je bila izbira formata in velikosti, razmišljala sva, kako izpostaviti svoje delo, ko bo enkrat med drugimi na prodajni polici,« še povesta in dodata: »Smo dovolj odprti. In mi smo del te družbe. Od izdaje pa se vsak dan učimo poslovanja, imamo odprte oči in ušesa, plavamo s tokom.«

Ker se je družinski tim pripravljal s svojim izdelkom stopiti na tuji trg, je pobarvanka za zdaj pripravljena le v angleškem jeziku. »Nepričakovano so naju odlično sprejeli tudi na domačih tleh, zato bo naslednja izdaja, ki bo erotično še bolj drzna, dvojezična,« sta zagotovila avtorja.