Najboljši slovenski alpski smučar Boštjan Kline ima po uvodnem vikendu sezone preizkušenj v hitrih disciplinah številne razloge, da optimistično zre v bližnjo prihodnost. Mariborčan je na dveh tekmah osvojil 95 točk, kolikor jih je dobil za peto mesto v superveleslalomu in četrto v smuku. To sta njegovi tretja in četrta najvišja uvrstitev v karieri. Kot je iz Val d'Isera sporočil glavni trener Peter Pen, je dve solidni predstavi pokazal Martin Čater, ki je na obeh preizkušnjah za nekaj stotink zaostal za točkami svetovnega pokala, medtem ko je preostali del slovenske reprezentance razočaral. Najbolj Klemen Kosi v obeh disciplinah in Andrej Šporn v smuku.

Kline je znova navdušil z načinom smučanja. Na progi Oreiller Killy je bil agresiven, smučal je na robu izpada, kot se večkrat izrazi Pen. Po dobri polovici proge je bil celo hitrejši od Kjetila Jansruda, nato pa je v levem zavoju naredil napako in izgubil veliko hitrosti, s katero se mu je izmuznila precej višja uvrstitev od četrtega mesta. Počasen posnetek Klinetovega smučanja je razkril, da je pri visoki hitrosti, nad 100 km/h, zavoj v določenem trenutku obvladal zgolj z levo roko, česar so sposobni le največji mojstri drznega poklica.

»Napaka v srednjem delu proge me je verjetno stala višje uvrstitve, a sem kljub temu zadovoljen z izkupičkom. Smučal sem dobro in agresivno,« je bil v Savojskih Alpah zadovoljen Boštjan Kline. »Napaka se v alpskem smučanju zgodi tako hitro, da tekmovalec nima prostora za misli. Storiš vse, da se čim hitreje rešiš, ter znova napadeš. Tako se je zgodilo tudi pri meni. Posnetek pa je res razkril, da sem bil čisto na meji,« je adrenalinski nastop opisal Kline.

Žan Kranjec je na včerajšnjem veleslalomu na prvi progi z dvanajstim časom potrdil, da je blizu najhitrejšim. Najboljši slovenski veleslalomist na drugi progi ni našel pravega ritma, v spodnjem delu proge pa je naredil usodno napako in odstopil. Po četrtem mestu na uvodnem veleslalomu v Söldnu je doživel rezultatski polom. Miha Hrobat je bil daleč od uvrstitve med najboljšo trideseterico.

»Žan se zaveda, da samo napad prinaša rezultate, in tako se je tudi lotil smučanja. Na podobnih progah, kot je bila v Val d'Iseru, je imel še lani veliko težav, letos pa je pokazal velik napredek. Bolj nezadovoljen bi bil, če Žan ne bi našel pravega ritma. Optimistično lahko pričakujemo novo veleslalomsko preizkušnjo, ki nas čaka konec tedna,« je sporočil glavni trener tehničnih disciplin v slovenski reprezentanci Klemen Bergant.

Najbolj zadovoljni s koncem tedna so lahko v norveški, italijanski, avstrijski in francoski reprezentanci. Norvežan Kjetil Jansrud je zmagal na obeh preizkušnjah v hitrih disciplinah, njegov rojak Aksel Lund Svindal pa se je po operaciji kolena sanjsko vrnil v tekmovalni ritem z drugim in tretjim mestom. Lanski skupni zmagovalec smukaške razvrstitve Italijan Peter Fill je dokazal, da ga zanimajo samo najvišja mesta. Avstrijec Marcel Hirscher še naprej blesti v tehničnih disciplinah, a je moral danes priznati premoč sijajnim francoskim smučarjem, ki so zasedli štiri mesta med najboljšo peterico. Hirscherja je na drugi progi s sijajnim napadom matiral Mathieu Faivre, ki je dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa se je povzpel zmagovalec Söldna Alexis Pinturault.