Skromni Real Madrid je »preživel« tudi gostovanje v Barceloni, kar ga še naprej postavlja v vlogo prvega favorita za naslov španskega prvaka. Na Hrvaškem je Rijeka odnesla točko iz Zagreba in ohranila šest točk prednosti pred Dinamom.

Real neporažen že na 33. tekmi zapovrstjo

Če so tekme med Barcelono in madridskim Realom v preteklih letih navduševale s svojo atraktivnostjo, je zadnja, že 172. zapovrstjo, marsikaterega navijača pustila ravnodušnega. Obračun je postregel s pozabljivim prvim polčasom in za odtenek živahnejšim drugim. Prvič po več kot petih letih in pol se je el clasico končal z le dvema zadetkoma in 33. delitvijo točk.

Moralni zmagovalci tekme so Madridčani, ki v prvenstvu niso le ohranili šest točk prednosti pred največjim tekmecem, temveč so še 33. zapored ostali neporaženi (26 zmag, sedem remijev). Po golu zaostanka – Keylorja Navasa je na začetku drugega polčasa premagal Luis Suarez – je goste v 90. minuti pred neuspehom ob nepazljivem pokrivanju katalonskih branilcev rešil kapetan Sergio Ramos. Za španskega reprezentanta je bil to že četrti gol na el clasicih in prvi na Camp Nouu po letu 2007. Španski mediji so si enotni, da je bil najboljši igralec tekme Hrvat Luka Modrić, ki je uspešno kradel žoge in ustavil Lionela Messija. Argentinec je že na šestem el clasicu zapored ostal brez doseženega gola, naigral pa se ni niti Cristiano Ronaldo, ki so mu izmerili zgolj sedemnajst dotikov žoge.

Povsem razumljivo se je po tekmi na udaru znašel domači strateg Luis Enrique. Kritiki so mu očitali predvsem neposrečeno menjavo v zaključku tekme, ko je iz igre potegnil Andreja Gomesa, na igrišče pa poslal Ardo Turana. Prav turški vezist je nato zakrivil prekršek, ki je privedel do izenačujočega zadetka. »Igralcem sem dejal, da naj ne delajo prekrškov, še posebno ne v bližini kazenskega prostora. Mislim, da sem dal povsem jasna navodila,« je krivdo za že tretji zaporedni prvenstveni remi na svoje igralce prevalil Luis Enrique. Šestinštiridesetletni trener je sicer s svojimi varovanci v letošnji sezoni na Camp Nouu tekmecem prepustil kar 43 odstotkov razpoložljivih točk, kar je občutno več kot lani, ko se je ta odstotek ustavil pri številki 14.

Kot se za derbije med španskima velikanoma spodobi, je tudi zadnji postregel s kontroverznim trenutkom. Za slednjega je poskrbel branilec Reala Dani Carvajal, ki je ob zadetku soigralca stekel proti navijačem Barcelone in jim pred nos pomolil sredinec. Vedoč, da ga lahko neprimerna gesta drago stane, se je včeraj prek svojega profila na twitterju že opravičil. »To je bil zgolj moj odziv na žaljivke skozi tekmo. Česa takšnega si ne bi smel dovoliti,« je skesano zapisal.

Iz Nigerije odstopil šef Rijeke

Brez zmagovalca (1:1) sta se v Zagrebu na 145. medsebojni tekmi razšla tudi Dinamo in Rijeka. »Smešno, kaj vse se dogaja v hrvaškem nogometu. Če je nekomu v interesu, da tako očitno favorizira določeno moštvo, naj to pove vnaprej. V tem primeru bomo vsaj vedeli, da igramo neko posebno ligo,« je bil kritičen nogometaš Rijeke Marko Vešović. Hrvaški kronisti so si enotni, da je sodnik pomagal Dinamu s prestrogo izključitvijo strelca gostujočega gola Alexandra Gorgona, po katerem je Zagrebčanom uspelo izenačiti. Po tekmi se je iz Nigerije javil predsednik Rijeke Damir Mišković in zaradi spornega sojenja odstopil z vseh funkcij v Hrvaški nogometni zvezi, kjer je med drugim opravljal naloge podpredsednika. Točka na Maksimirju je za Rijeko kljub vsemu uspeh, saj je moštvu slovenskega trenerja Matjaža Keka dva kroga pred koncem jesenskega dela prvenstva uspelo zadržati šest točk prednosti. Očitno se bosta Rijeka in Dinamo spomladi spektakularno udarila za naslov prvaka.

Rečani imajo na gostovanjih pri Dinamu izjemno slabo statistiko. Avstrijski nogometaš Gorgon je v Zagrebu zabil šele drugi gol Rijeke v zadnjih petih letih. Dinamo je na domačem dvorišču doslej praviloma dobival tekme z Rijeko, saj je na zadnjih šestnajstih tekmah z razliko v zadetkih 44:5 vpisal kar štirinajst zmag. Prvoligaš s Kvarnerja je po derbiju s serijskimi hrvaškimi prvaki neporažen že na 31 tekmah zapovrstjo, daljši niz od vseh evropskih moštev ima trenutno le še Real Madrid. Če bo Dinamo v tej sezoni izgubil državno krono, bo to zaradi neuspešnih domačih nastopov, saj je na Maksimirju na zadnjih dvanajstih tekmah le trikrat zmagal, ob tem pa vpisal pet remijev in štiri poraze.

»Fantje so dokazali, da imajo značaj. Ustvarili so izjemen moštveni duh in na igrišču 'umirajo' drug za drugega. Jeseni smo pokazali, da lahko premagamo vsakogar, vendar prvenstvo še zdaleč ni odločeno. Prvak bo znan maja prihodnje leto, če Dinamo ne bo imel dvajset točk prednosti,« je bil razpoložen Matjaž Kek.