Alpsko investicijsko družbo na Cigaletovi 7 v Ljubljani je avgusta ustanovil odvetnik Andrej Krašek. Nekdanji direktor Agencije za varstvo konkurence (AVK), ki je odstopil, ko so se v javnosti pojavili sumi o navzkrižju interesov pri njegovem delu, je v imenu omenjene družbe nastopal tudi še septembra, ko je Alpska investicijska družba na dražbi za skoraj 260.000 evrov kupila Merkurjev apartmajski objekt na Krvavcu, ki ga je kranjsko podjetje prodajalo v okviru stečajnega postopka. Konec oktobra pa je edini lastnik in hkrati tudi direktor Alpske investicijske družbe postal podjetnik Janez Janša. Alpska investicijska družba je, kot smo neuradno izvedeli, zdaj oddala nezavezujočo ponudbo za nakup smučišča Krvavec.

Poklicali smo podjetnika Janeza Janšo za komentar, pa je odklonil vsako pojasnilo o tem, zakaj se je odločil za nakup smučišča. Tudi pri Alti, ki vodi postopek prodaje za lastnika, Unior Zreče, svetovalec za stike z javnostjo Matjaž Polanič ni mogel povedati ničesar o postopku, potrdil je le, da se več strani zanima za nakup Krvavca.

Glede na nakup apartmajskega objekta na Krvavcu in lastništvo Alpske investicijske družbe pa je mogoče sklepati, da bi lahko visoka odškodnina, ki jo je kranjski podjetnik Janez Janša dobil po odločitvi ustavnega sodišča – zaradi tega, ker kot lastnik določen čas ni mogel razpolagati z nepremičnino in so sodišča o deložaciji neplačnikov odločala prepočasi –, služila za nakup smučišča.

Spomnimo: Janez Janša je samski dom Tekstilindusa v Stražišču, v katerem je stanovalo okoli 125 ljudi, kupil leta 1995, leta 1996 pa je začel sodni boj zoper stanovalce, saj je želel stavbo izprazniti. Okrajno sodišče v Kranju pet let in pol ni razpisalo niti naroka za glavno obravnavo. Leta 2003 je s pravnomočno sodbo dosegel izselitev najemnikov, nato pa začel boj za odškodnino z državo, ki mu je z delom svojih sodišč onemogočila prihodke oziroma dobiček za čas, ko najemniki niso plačevali najemnine. V enem od postopkov v zvezi z višino odškodnine so na državnem pravobranilstvu na poti od sprejemne pisarne do vpisnika izgubili tožbo, na katero državno pravobranilstvo zato ni pravočasno odgovorilo in je s tem na koncu tudi izgubilo sodno bitko.

Za Krvavec se poteguje tudi občina

Krvavca lastnik Unior ne prodaja prvič, a zaradi zahtev bank upnic za prodajo turističnega dela zreškega podjetja to tokrat mora storiti. Ni pa še znano, kdo vse bo tekmec občini Cerklje in konzorciju podjetnikov tega okolja, ki bosta sodelovala tudi z oddajo zavezujoče ponudbe. Pred leti je v prvem postopku prodaje občina Cerklje edina pokazala interes za nakup Krvavca, a s ponudbo ni bila uspešna.

Ker so tudi v tujini lokalne skupnosti pogosto sodelovale pri uspešnem razvoju smučišč in turizma, nameravajo v Cerkljah slediti nameri, da bi za nakup namenili tako proračunski denar kot sredstva zasebnih podjetnikov, ki se bodo združili v konzorciju. Župan Franc Čebulj ni želel komentirati nadaljevanja postopka, povedal pa je, da so za prihodnje leto v proračunu za ta projekt namenili 1,2 milijona evrov.

»To ni nujno končna vsota, ker je z rebalansom mogoče proračun popraviti. O denarju, ki bo potreben za nakup, nočemo ugibati in bomo skušali le odločno zaščititi svoje interese. Ti pa ne pomenijo le odkupa, ampak tudi razvoj, pri čemer je treba upoštevati tudi vložke v okolje in infrastrukturo. Pri tem je občina Cerklje že sodelovala in bo tudi v prihodnje. Veseli me, da tudi podjetniški interes tistih, ki živijo s Krvavcem in od Krvavca, ostaja,« je še poudaril župan.