Nehvaležno je točno določeno tekmo razglasiti za največjo v določenem športu. A klubske razmere v nogometu so pač take, da dvoma na tem področju ni – tekma med Barcelono in Realom iz Madrida je ta hip največji nogometni derbi na svetu. Tudi danes bodo od 16.15 dalje tako oči večine ljubiteljev nogometa usmerjene na stadion Camp Nou. In prav zaradi tega, ker je tekma v Barceloni, je tudi nehvaležno kogar koli označiti za favorita, čeprav je jasno, da se je na zadnjih tekmah v precej boljši podobi kazal Real.

Ključen za Barcelono, ne za Real

Petindvajset tekem. Toliko je že dolg niz neporaženosti Reala v španskem prvenstvu, pri čemer je še bolj fascinantno, da serija vsebuje kar 22 zmag in le tri remije. V ta niz je torej vključena tudi zmaga na zadnjem el clasicu 2. aprila, ki je bil prav tako v Barceloni in ravno ta derbi je bil točka velikega preobrata za oba kluba. Barcelona je bila takrat v vlogi velikega favorita in imela v prvenstvu 10 točk prednosti, ob tem pa je bila v zelo podobni seriji odličnih rezultatov, kot je tokrat Real – njen niz neporaženosti v prvenstvu je bil namreč dolg 23 tekem. No, vključno s to tekmo je Barcelona od tedaj v prvenstvu doživela kar pet porazov, ob tem pa je na nekaterih zadnjih, kar je zanjo in njen način igre povsem netipično, dopustila, da je tekmec od nje večkrat streljal na gol in imel celo višjo posest žoge. Nov spodrsljaj bi Barcelono tako morda že pred novim letom usodno oddaljil od boja za naslov – Cristiano Ronaldo in druščina bi imeli namreč v tem primeru pred Katalonci že 9 točk naskoka. »Zagotovo smo v položaju, ko je derbi za nas precej bolj ključen kot za Real,« poudarja tudi branilec Barcelone Gerard Pique. Njegov trener Luis Enrique , ki naj bi med tednom igralcem na kriznem sestanku med drugim zabrusil, naj se zresnijo, pa dodaja: »Ena stvar je jasna: igrali bomo bolje kot na zadnji tekmi z Realom Sociedadom, saj slabše ne moremo igrati.« Pri Barceloni bo zaradi poškodbe še naprej odsoten Mathieu, kar nekaj težav ima tudi Alba, vrača pa se Iniesta.

Pri Realu je medtem kljub temu, da je težav s poškodbami več in bodo manjkali Bale, Kroos in Morata, mirneje. Dodaten optimizem igralcem vliva dejstvo, da so, neodvisno od zgoraj omenjenega niza, že skoraj leto dni (od 13. decembra lani in tekme z Villarrealom) v Španiji neporaženi na gostujočih tekmah. »Ne razmišljamo o serijah, niti o tem, kakšen izid bi nam ustrezal, temveč zgolj o tem, da bomo odigrali najboljšo možno tekmo. Rezultat bo v tem primeru prišel sam od sebe,« pravi trener Zinedine Zidane, vprašanje pa je, ali je tako miren tudi njegov prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo. Strelec petih golov na dosedanjih sedmih ligaških tekmah na Camp Nouu se je namreč znašel pod drobnogledom davčnih oblasti zaradi domnevnega neplačevanje davkov – utajil naj bi jih za okrog 36 milijonov evrov.

Vsaj 3000 Rečanov v Zagrebu

Malce nenavadno, če ne že kar čudno je, da so vodilni ljudje hrvaškega prvenstva tekmo med Dinamom in Rijeko, ki prav tako že pred novim letom skorajda lahko odloči prvaka (prvi ima 39, druga 45 točk), delegirali v termin, ki v večjem delu sovpada z največjim derbijem na svetu. Tekma v Barceloni se bo namreč začela, ko bo na stadionu Maksimir tekla 60. minuta, ko že govorimo o povezavi med obema derbijema, pa dodajmo še, da je Rijeka ob Realu edini evropski klub, ki v tej sezoni v nobenem tekmovanju ne pozna poraza, v kolikor danes na težkih gostovanjih obema uspe zmagati, pa bosta tekmecema ušla že za devet točk.

Kako težko je za Rijeko resnično gostovanje v Zagrebu, pove tudi podatek, da je na zadnjih osmih tekmah na Maksimiru sedemkrat izgubila in enkrat remizirala, nazadnje pa slavila zmago leta 2010, kar z drugimi besedami pomeni, da Matjaž Kek z Rijeko tam še ni zmagal. Po drugi strani pa je z Dinamom povezan tudi zadnji poraz Rijeke, ki se je zgodil 21. februarja letos in je hkrati njen edini na zadnjih 53 tekmah! »Želimo se predstaviti kot na večini tekem v prvem delu prvenstva. Dinamo se dviga, čaka nas drugačna ekipa kot tista, ki smo jo premagali na Reki. Zagotovo gre za tekmo z velikim vložkom, ne pa odločilno,« meni Matjaž Kek, ki ima kar nekaj težav s sestavo moštva, tudi zaradi izostanka kaznovanega bržčas najboljšega posameznika Franka Andrijaševića. Ta je v predprejšnjem krogu namreč žalil sodnika – soigralcu, ki se je želel po tekmi rokovati z njim, je dejal, naj pusti »smrada« pri miru, sodnik pa ga je slišal in mu pokazal rdeči karton, zaradi česar mu je disciplinska komisija izrekla prepoved igranja na treh tekmah. Bo pa imela Rijeka v Zagrebu bučno podporo s tribun, saj bo v metropolo romalo vsaj 3000 navijačev, od tega 1100 s posebnim »belim vlakom«.