Siliko ima zaradi novih projektov velike potrebe po kadrih. V Tehnikumu, ki deluje v sklopu orodjarne in je namenjen za testiranje in optimizacijo orodij, zaposlijo izkušenega razvojnega tehnologa, ki bo skrbel za razvoj, uvajanje in optimiranje orodij in tehnoloških procesov brizganja termoplastov ali gume.

Zaradi širitve orodjarne dolgoročno zaposlijo tudi izkušenega konstruktorja orodij (CAD-inženirja) in vsaj še dva operaterja CNC-strojev, ki bosta skrbela za upravljanje 5-osnih obdelovalnih CNC-strojev za izdelavo orodij za brizganje gume ali plastike. Zaposlijo tudi izkušenega ročnega orodjarja. Ob tem potrebujejo še šest upravljalcev strojev v proizvodnji za izdelavo različnih izdelkov iz gume, dva nastavljalca strojev in vodjo izmene v proizvodnji. Delali bodo na Vrhniki.

Več kadrov potrebujejo tudi v poslovni enoti v Boštanju, in sicer tehnologa za plastiko in vsaj dva nastavljalca strojev za brizganje plastike in tekočega silikona ter tudi več delavcev na strojih. Priložnost dajejo tudi mladim s tehničnim znanjem, strojnim tehnikom, inženirjem in podobnim poklicem, ki si želijo dela v proizvodnem podjetju in se postopoma priučiti različnih del. »Najtežje dobimo v svoje delovno okolje orodjarje, strojne tehnike in inženirje strojništva. Še posebej ljudi, ki si želijo delati v proizvodnji, ne le v pisarni. Primer je delovno mesto tehnologa, kjer mora biti sodelavec inženir strojništva, njegovo delo pa poteka v proizvodnji,« pripoveduje Marjeta Borštnik, vodja kadrovske splošne službe v Siliku.

V podjetju zaposlujejo tudi »na zalogo«, če na pogovoru prepoznajo odličnega kandidata. »Zaposlimo ga, četudi mogoče v tistem trenutku nimamo potreb, jih pa pričakujemo v relativno kratkem času. Zato imamo posamezna delovna mesta odprta stalno, saj za dobre, še posebej pa izkušene kadre zmeraj najdemo prosto delovno mesto. To velja predvsem za kadre, ki jih primanjkuje v vseh podjetjih iz naše panoge. To so vsi poklici za izdelavo orodij: izkušeni ročni orodjarji, CNC-operaterji, CAD- in CAM-inženirji za izdelavo orodij, pa tudi izkušeni razvojni tehnologi in nastavljalci strojev za brizganje plastike,« našteva Marjeta Borštnik, odgovorna za kadre v hitro rastočem podjetju, ki je bilo v letu 2010 nominirano za gazelo osrednje Slovenije.

Podjetje je lani ustvarilo 41,7 milijona evrov prihodkov ob dobrih 2,7 milijona evrov dobička, zadnja leta pa ima konstantno vsaj 10-odstotno letno rast prihodkov. jpš