Ključno vprašanje pred zadnjima dvema krogoma jesenskega dela prvenstva je, ali lahko Olimpija sklati Mariborčane s prvega mesta. Ljubljančani imajo lažji razpored, saj bodo v gosteh igrali z Radomljami in doma s Krškim, Maribor pa bo v Ljudskem vrtu pričakal Rudar in odšel na gostovanje v Domžale. Čeprav so vijolični v boljši formi od državnih prvakov in že sedemnajst tekem zapovrstjo niso bili poraženi, imajo pred Olimpijo le točko prednosti. Tesna razlika na vrhu prve slovenske nogometne lige že napoveduje razburljiv večni derbi v Ljudskem vrtu v uvodnem spomladanskem krogu. Tedaj bo predvsem Olimpija močno spremenjena, saj ima Ranko Stojić polna pooblastila za prenovo moštva, ki v tej sezoni deluje utrujeno in brez pravega ritma. V 20. krogu bodo pod drobnogledom tudi Domžalčani, ki so med tednom senzacionalno izgubili proti zadnjeuvrščenim Radomljam. Trener Simon Rožman je zaščitil igralce pred govoricami o nameščeni tekmi.

CELJE – GORICAdanes ob 14. uri, sodnik: Vinčić

Obakrat na zadnjih dveh tekmah so bili Celjani za malenkost prešibki, da bi izpeljali preobrat in proti moštvoma z vrha, Domžalam in Olimpiji, osvojili vsaj točko. Po slabih prvih polčasih so zaostanek obakrat lovili v nadaljevanju, bili blizu, a še vedno predaleč. Tudi v Stožicah: »Če tokrat nismo premagali Olimpije, je ne bomo nikoli več,« je potožil trener Igor Jovičević, ki je v luči gostovanja pri prvakih pogled usmeril tudi proti zadnji jesenski domači tekmi: »Že nekaj tekem zapored se nam dogaja, da le malo zmanjka, da nismo dovolj kreativni in dovolj mirni, ko je treba zaključiti napad. Vseeno pa sem na fante ponosen, imajo pravi značaj, manjka le to, da bi znali ključne trenutke obrniti sebi v prid. Ampak igra je obet, da jo bomo vendarle nadgradili tudi z rezultati.«

Proti gostom iz Nove Gorice bi se morda lahko zanašali tudi na tradicijo petih zaporednih tekem brez poraza, oziroma zmag na zadnjih treh tekmah. Na obeh letošnjih je bilo 1:0, kar je sicer neke vrste napoved novega izenačenega boja naših najstarejših prvoligašev, ki se bližata 90. medsebojni prvenstveni tekmi. Spet torej lahko odloči ena sama poteza, zagotovo pa ne gre zanemariti dejstva, da so Novogoričani v zadnjem krogu prekinili šest tekem dolgo serijo brez zmage, ko so odpravili Aluminij, in bi to lahko bil dodaten zagon za še en preobrat. Trener Miran Srebrnič bo torej poskusil nadgraditi pomembno zmago, ki je bila, kot pravi, nujna: »Tekma z Aluminijem je bila, prav zato, ker smo na uspeh čakali toliko časa, zelo zahtevna s psihološkega vidika.« Naš namig: 0.

KOPER – ALUMINIJdanes ob 16. uri, sodnik: Žganec

Ekipama, ki bosta zaokrožili nogometno jesen na Bonifiki, je skupen dolg strelski post, ki je odnesel marsikatero pomembno točko. Aluminij je s trinajstimi zadetki celo najskromnejša ekipa, ki je zadnjih pet tekem odigrala s skupnih 0:10. Trener Bojan Špehonja se zaveda težav, zaradi katerih ekipa izgublja stik z osmim mestom: »V napadu nam ne steče, stalno se nam ponavlja, da tudi iz najbolj ugodnih položajev ne dosežemo gola. Tudi na gostovanjih bi morali več narediti v napadu, ne moremo se samo braniti.«

Je morda pravšnji tekmec za prekinitev neugodne serije prav Koper, ki ni zadel na zadnjih treh tekmah in je v sredo v Ljudskem vrtu klonil s štirimi žogami v svoji mreži? Trener Igor Pamić pozna vzroke: »Nimamo uravnotežene ekipe, saj smo brez centralnega branilca in tudi brez pravih napadalcev.« Zadnja domača zmaga je iz začetka septembra, ko si je po 1:0 proti Krškemu Koper delil celo prvo mesto, danes je sedmi, a vseeno le tri točke od četrtega mesta, na katerega bo spomladi ciljal Pamić: »V Koper sem prišel z namenom, da osvojimo vsaj četrto mesto, ki, glede na pričakovanja, da bo ena izmed prvih treh ekip osvojila tudi pokalni naslov, prinaša nastop v evropskih pokalih. V zimskem premoru želimo narediti potrebne popravke, seveda pa želimo tudi v zadnjih dveh jesenskih krogih osvojiti največ, kar se da,« še dodaja. Morda se v teh in v besedah, izrečenih po prejšnji tekmi z Gorico, skriva tudi načrt, da bi lahko tekmo z Aluminijem in zadnjo decembrsko v Velenju v Kopru celo žrtvovali za zimsko prevetritev ekipe. Naš namig: 1.

MARIBOR – RUDARdanes ob 20.15, sodnik: Glažar

Ko pride takšen niz, se Darko Milanič rad pogovarja o vodilnem moštvu lige še krepko potem, ko se mikrofoni ugasnejo. Pa ne zato, da bi se postavljal s serijo sedemnajstih zmag in sedmih tekem brez prejetega zadetka. Bolj ga zanima, kako ohraniti ravnotežje v zelo uspešni igri vijoličastih. Je pa res, da je vlekel na ušesa, kdaj bi lahko Jasmin Handanović podrl klubski rekord nepremaganosti, ki ga ima še vedno Mladen Dabanović iz krstne sezone. »Manjka menda še malo več kot ena cela tekma,« je lahko slišal. Vseeno Milanič ni pozabil, da je v tej seriji treh tekem, resda gostovanj, Mariboru septembra spodrsnilo prav pri Rudarju (1:1): »Rudar je vselej nevaren. Po taki seriji smo na izpitu, ali smo sposobni odigrati taka prva polčasa kot proti Krškemu in Kopru.« Kako to, da je trojec Luka Zahović, Dare Vršič in Marcos Tavares prav zdaj tako učinkovit? »Odlično so se ujeli zaradi lastnosti: Luka nam da globino, Daretu pa to ustreza.«

Čeprav je Velenjčanom uspelo vsaj nadoknaditi zaostanek proti Krškemu (z 0:2 na 2:2), je uprava presodila, da bo z novim trenerjem, vendar očitno šele pozimi (do preklica bo moštvo vodil pomočnik Branko Čavić), ekipa zmogla več kot s Slobodanom Krčmarevićem. Tudi peto mesto, ki so ga zasedali pred sredinim remijem, očitno ni bilo dovolj upravi, ki je tako ali tako na hitro ostala že brez Milovana Rajevca še pred začetkom sezone. Hitro je bilo pozabljeno tudi dejstvo, da je Rudar s Krčmarevićem proti Olimpiji slavil v Stožicah in remiziral v Velenju. Naš namig: 1

KRŠKO – DOMŽALEjutri ob 14. uri, sodnik: Žnidaršič

Po šokantnem porazu z Radomljami so se razširile govorice o vplivu stavnic, a je trener Simon Rožman zaščitil moštvo in zavrnil namigovanja, da so Domžale izgubile nalašč. Resda je bil poraz na lokalnem derbiju proti odpisanemu tekmecu nesprejemljiv, saj so Domžale pod Rožmanom dobile zalet in nakazale, da bi se spomladi lahko vmešale v dvoboj Maribora in Olimpije za naslov državnega prvaka, a se bodo morale očitno znova zadovoljiti s tretjim mestom.

Trener Simon Rožman je prevzel odgovornost za poraz proti Radomljam in dejal, da je bila morda napačna tudi psihološka priprava. »Ne želimo le ugajati, ampak moramo biti tudi tekmovalni,« je zabičal varovancem, ki so se očitno preveč sprostili po seriji dobrih tekem in ugodnih rezultatov. Če so ob Kamniški Bistrici strnili vrste, ne bi smeli imeti težav v Posavju. Rožman je še pristavil, da bo po spodrsljaju z Radomljami dobro premislil, koga bo poslal na igrišče proti Krškemu. »Treba pa bo kreniti na glavo,« je dejal. Naš namig: 2.

RADOMLJE – OLIMPIJAjutri ob 16.55, sodnik: Obrenović

Čeprav Olimpija jeseni ni prepričala z igro, ima še vedno dovolj kakovostno zasedbo, da si na vse kriplje prizadeva, da obdrži stik z vodilnim Mariborom, ki si kljub seriji tekem brez poraza ne more zagotoviti izdatne točkovne prednosti.

Ljubljančanom se med drugim še vedno pozna, da so po koncu minule šampionske sezone zaspali pri kadrovanju in fizični pripravi moštva. Prvi športni operativec kluba Ranko Stojić bo zato vzel vajeti v svoje roke in spremenil podobo državnih prvakov. Nekateri igralci se bojijo, da bodo morali zaradi kadrovske čistke zapustiti zmajevo gnezdo, ki v trenutnem stanju ne bi bilo konkurenčno v Evropi. Ker je največja želja predsednika Olimpije Milana Mandarića prav uvrstitev v prestižno ligo prvakov, bo prek Stojića za vsako ceno poskušal doseči nastop ljubljanskega kolektiva v tem prestižnem tekmovanju. Prenova Olimpije bo tudi popravni izpit za Stojića, ki je aprila neslavno zapustil Stožice in se jeseni vrnil kot rešitelj.

Radomljani so poleteli po premierni zmagi v sezoni, ko so na kolena nepričakovano spravili Domžale, a glede na to, da silno težko zbirajo točke med prvoligaško konkurenco, bi njihov podvig proti Olimpiji mejil na znanstveno fantastiko. Tekma proti odpisanim Radomljam bo nova priložnost za ljubljanske napadalce, ki so v tej sezoni dali bistveno premalo. Čas je tudi, da Miha Zajc še pred odhodom na zimski počitek po več kot mesecu dni znova opozori nase. Trener Luka Elsner bo proti Radomljam naskakoval deseto zmago na klopi Olimpije. Naš namig: 2.