Silovita eksplozija je včeraj ob osmih zjutraj stresla Rozmanovo ulico v Piranu in njeno bližnjo okolico. Domačini, ki so bili v bližini na prostem, so sunek ob eksploziji čutili kot veter in pritisk v ušesih, po poku pa so slišali, kako koščki razbitih strešnikov padajo na sosednje strehe. »Kot bi padal dež,« nam je opisal eden izmed domačinov.

Vrstna hiša, v kateri naj bi eksplodiral plin in je nato še zagorela, je precej uničena. Enainosemdesetletna stanovalka se je v eksploziji in požaru hudo opekla, njena vnukinja, ki jo je eksplozija zbudila iz sna, pa je bila v šoku, vendar je nepoškodovana. Delci gradbenega materiala so leteli vse do piranske osnovne šole pod hribom, sosedom v Rozmanovi ulici pa so popokala stekla na oknih. Kako močno je eksplozija stresla ulico, priča tudi podatek, da nekateri po eksploziji niso več mogli zakleniti vrat.

Hudo opečeno odnesli k sosedi

»Eksplozija je bila zelo glasna in tudi krepko nas je streslo. Soseda je bila hudo poškodovana. Reševalci so jo odnesli v našo hišo, kjer so ji tudi nudili prvo pomoč. Morali so ji razrezati obleko. Slišala sem, da ima opečenih 20 odstotkov telesa,« se je burnega dopoldneva včeraj spominjala soseda, ki živi nasproti hiše, v kateri je počilo in nato tudi zagorelo.

»Ko smo prišli na kraj, je bila hiša v ognju od tal do strehe,» nam je pojasnil vodja intervencije, koprski poklicni gasilec Peter Ocepek, in dodal, da so 10 koprskim poklicnim gasilcem pomagali tudi prostovoljni gasilci iz Pirana in Sečovelj. Z ognjem se je tako spopadlo 21 mož, ki so morali najprej preprečiti, da bi se požar razširil na sosednje hiše, v eni uri in pol pa so ognjene zublje ukrotili. Sledilo je še odstranjevanje ožganega pohištva in dodatno zalivanje prostorov. »Trije gasilci so še vedno na straži,« nam je včeraj popoldne pojasnil Ocepek in dodal, da sta bili ob njihovem prihodu obe stanovalki že zunaj hiše. Hudo opečeno 81-letnico so reševalci odpeljali v bolnišnično oskrbo.

Na policijski upravi Koper včeraj še niso mogli z gotovostjo pojasniti, kaj natančno je povzročilo eksplozijo plina, domačini pa so od policistov na terenu slišali, da se je plin verjetno nabral čez noč, tako da je bila zjutraj dovolj že iskra.

Delčki vse do šole

Po ulici so popokala stekla, hišo naše sogovornice na drugi strani Rozmanove ulice pa je rešil kivi, ki raste pred hišo. »S kivija, ki je obvaroval zunanjost naše hiše, smo pobirali koščke materiala s sosedine hiše. Počilo pa nam je eno steklo na notranji strani. Ker imam ključe štirih stanovanj (drugih lastnikov, op. p.), sem šla preverit, ali je tam vse v redu, in dvojih vrat nisem mogla zakleniti nazaj. Podobne težave ima še ena soseda,« nam je posledice silovite eksplozije opisala domačinka.

Manjše in večje koščke, predvsem strešnikov in stekla, je eksplozija raznesla tudi po bregu, nekaj celo vse do piranske osnovne šole Cirila Kosmača na Oljčni poti. »Tako je počilo, da se mi je najprej zdelo, da nam je nekaj padlo na streho,« nam je glasni dopoldanski pok opisala ravnateljica Zlata Milič: »S hišnikom sva takoj tekla na vrh Oljčne poti, da sva tam pričakala otroke, ki so prihajali v šolo s te strani. Pouk namreč začenjamo ravno dvajset minut čez osmo. Hišnik je nato pregledal okolico šole in pobral nekaj razbitega stekla.«