Če pogledamo na donosnost posameznih sektorjev (ob upoštevanju dividend in v evrih), bomo opazili, da glede na letošnjo donosnost pet sektorjev izrazito izstopa – to so energetika, surovine in predelovalna industrija, industrija, informacijska tehnologija in finančne storitve. Delnicam podjetij iz sektorjev energetike in predelovalne industrije so koristile višje cene surovin, vzpodbudni makroekonomski podatki iz Kitajske, izvolitev Trumpa in že omenjeni dogovor Opec; delnice podjetij iz sektorjev industrije in finančnih storitev so se pozitivno odzvale ne rezultate predsedniških volitev v ZDA; visoko donosnost delnic podjetij iz sektorja informacijske tehnologije pa pojasnjuje dejstvo, da imajo ameriška podjetja opazno višji delež v tem sektorju, če ga primerjamo z drugimi sektorji (v letošnjem letu v povprečju za skoraj 25 odstotnih točk več glede na povprečni delež ameriških podjetij v drugih sektorjih), ameriški trg pa je bil v letu 2016 nadpovprečno donosen.

Velja pa omeniti, da je med omenjenimi petimi sektorji sektor informacijske tehnologije trenutno pod največjim pritiskom. Med razlogi so skrbi glede vpliva Trumpove politike na mednarodno trgovino, regulatorna tveganja in bojazen vlagateljev, da se bodo zaradi izvolitve republikanskega predsednika v ZDA odnosi med Silicijevo dolino in Belo hišo poslabšali (tehnološki lobiji so imeli v zadnjih osmih letih velik vpliv na Obamovo administracijo in so v času predvolilne kampanje podpirali Clintonovo). Če spremljate dogajanja na svetovnih borzah, ste verjetno opazili, da so cene delnic tehnoloških podjetij padle 1. in 2. decembra. Ključni razlog je padec cen delnic podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo čipov (indeks Philadelphia Semiconductor je 1. decembra, merjeno v evrih, izgubil več kot 5 odstotkov vrednosti), ki ga je povzročila objava novice, da je podjetje Apple začelo zniževati obseg naročil za iPhone 7. Če upoštevamo še visoka relativna vrednotenja delnic proizvajalcev čipov in dejstvo, da so cene delnic teh podjetij prejšnji teden dosegle šestnajstletni vrh, ni presenetljivo, da so se vlagatelji hitro odzvali na negativno novico.

Kaj se bo dogajalo v sektorju informacijske tehnologije v prihodnjih mesecih, je težko napovedati, kajti vrednotenja so po eni strani relativno visoka, po drugi strani pa bo po mnenju analitikov novi iPhone, ki bo predstavljen jeseni 2017, povzročil veliko zanimanje kupcev, kar bo koristilo celotni verigi Applovih dobaviteljev.