Audi je prvi izmed znamenitega nemškega trojčka, ki je predstavil svojega aduta v vedno hitreje rastočem in marsikje že najpriljubljenejšem avtomobilskem segmentu nasploh – malega, mirno mu lahko rečemo tudi mestnega športnega terenca, ki so ga poimenovali Q2. Čeprav smo doslej z malim športnim terencem označevali audija Q3 in tudi njegova najbližja neposredna tekmeca BMW X1 in mercedes-benz GLA, je vmes po zaslugi drugih znamk segment avtomobilov SUV dimenzijsko »napredoval« toliko nižje, da so omenjeni že razred višje, saj v dolžino merijo (dobrega) 4,4 metra, »novi« mali športni terenci pa so praviloma krajši od 4,25, večinoma tudi od 4,2 metra. Takšen je tudi audi Q2 z dolžinsko mero 4,19 metra, ki torej v tem trenutku predstavlja najbolj prestižno alternativo v številčno vedno bolj bogatem razredu.

A če je najmanjši, ni audi Q2 nič manj audi od svojih večjih bratov, je pa res, da boste za pravo izkušnjo, pri čemer mislimo na številne sodobne pripomočke, od samodejnega vzdrževanja razdalje do spredaj vozečega vozila, do tega, da avto v gostem prometu do hitrosti 65 kilometrov na uro za kratek čas prevzame obračanje volana, ali pa samodejnega parkiranja in odparkiranja, morali v žep seči precej globlje od 24.600 evrov, kolikor stane najosnovnejša različica. Ta sicer prav tako ponuja odlične vozne lastnosti, ne pa tistega »pravega« občutka voznikovega delovnega prostora (na čelu z znanimi audijevimi digitalnimi merilniki), ki v polni moči zasije šele pri višjih stopnjah opreme in še kakšnem doplačljivem dodatku. Seznam slednjih je res zelo dolg, je pa zagotovo pohvalno, da audi Q2 že tudi v povsem osnovni različici med drugim ponuja vse osnovne varnostne pripomočke, pa na primer tudi asistenco za zaviranje v sili, samodejno klimatsko napravo, 5,8-palčni zaslon...

Audi Q2 je ob tem oblikovno zelo atraktiven avto, ki ponuja presenetljivo veliko prostora tako v potniški kabini kot v prtljažniku (od 405 do 1050 litrov), na voljo pa je s precej pisano ponudbo motorjev. Trije turbobencinski imajo liter, 1,4 litra in 2 litra prostornine ter po vrsti 116, 150 in 190 konjev (85, 110, 140 kilovatov) moči, prav tako trije turbodizelski pa so 1,6-litrski s 116 KM (85 kW) in dvolitrska s 150 in 190 KM (110 in 140 kW). Najmočnejši dizelski motor je ob tem serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom quattro, ki je opcijsko na voljo tudi s srednje močnim dizlom, sicer pa ima Q2 pogon speljan na sprednji kolesni par. Osnovno ceno smo že omenili, dodajmo le še, da boste za najcenejšega dizla odšteli 25.900 evrov.