Zum Roten Bären (Freiburg, Nemčija) 1120

Pri rdečem medvedu se radi pohvalijo, da so celo nekaj starejši od samega Freiburga, saj naj bi gostišče odprli tistega leta, ko je naselje dobilo pravice svobodnega mesta. V hiši je bilo dovolj prostora za goste in njihovo prtljago, ki naj bi bila tam povsem varna. Zgodovina pravi, da so imeli v svojih hlevih prostora za okoli 200 konjev. Predvsem v kletnih prostorih je še mogoče videti opremo in opravo iz starih časov. Konec koncev so šli čez vse zgodovinske prelomnice, od kuge in sežiganja čarovnic do kmečkih uporov in revolucij ter druge svetovne vojne. Nekaj časa so bili celo v Franciji. Najemniki so bili različni domačini, velikokrat kar župani, mestni sodniki in cehovski mojstri. Sedanji najemnik je bojda že enainpetdeseti. Znak gostišča, ki ima v modernih časih štiri zvezdice, je zlati medved, ker rdeča bojda pomeni rdeče zlato. Imajo 25 sob, ki v decembru stanejo okoli 130 evrov za dve osebi, in ne previsoko oceno na booking.com: osem od desetih točk.

Taferne (Mandling, Avstrija) 1126

V Mandlingu pri Schladmingu na avstrijskem Štajerskem se s starostjo svojega hotela in posla v njem ne ukvarjajo pretirano. Povedo, da je hotel Taferne v 890 let stari hiši, katere sliko tudi pokažejo, podrobnosti o zdaj že zelo moderno prenovljeni zgradbi pa ne omenjajo. Za kakih 70 evrov za odrasle osebe in kakih 40 evrov za otroke ponujajo tako zimske kot poletne užitke. Imajo svoj zunanji bazen in za tiste, ki pozimi ne bi zgolj smučali in drsali, pri nas že malce pozabljeno kegljanje na ledu.

The Olde Bell (Hurley, Anglija) 1135

Hotel je bil odprt za goste bližnjega benediktinskega samostana, kasneje pa je njihov zvon vedno opozarjal na prihode novih, bolj ali manj zaželenih gostov. Skozi zgodovino je bil hotel pomembno počivališče na poti med Oxfordom in Londonom. Gostje hotela se berejo kot enciklopedija, od Winstona Churchilla in Ika Eisenhowerja do Elizabeth Taylor in Caryja Granta. Med drugo svetovno vojno je bila v hotelskih hlevih tovarna streliva. Aktualne cene hotela, ki ima pet zvezdic? Okoli 170 evrov za sobo za dve osebi.

Angel & Royal (Grantham, Anglija) 1203

Zgodovina pravi, da so hostel, ki je najprej nosil samo ime Angel, leta 1203 ustanovili templjarji. Kraljevsko ime Royal si je prislužil z leti, potem ko so v hiši prespale nekatere angleške kronane glave. Recimo Ivan Brez dežele, leta 1213 pa tudi Edvard III. In kraljica Filipa, pa recimo Richard III. in Karel I. Angleški… Leta 1312 ob koncu dobe templjarjev so hotel prilagodili kočijam, ki so povezovale London in York. Leta 2002 so ga povsem renovirali, ima tri zvezdice in zdaj v njem lahko prespite za kakih 80 evrov.

The Old Bell Hotel and Restaurant (Malmesbury, Anglija) 1220

Na mnogih mestih lahko preberete, da gre za najstarejši hotel v Angliji, čeprav je dokazano, da seveda ni tako. Še ena od spletnih laži, s katero je mogoče dobiti volitve. Kakorkoli, hotel v slikovitem starem mestu je bil odprt za obiskovalce in dostojanstvenike bližnje opatije, potem pa so mu vsako leto kaj dodali in ga prenavljali. Na mestu, kjer je hotel, je bila pred njim ena največjih angleških knjižnic. Prastaro zgodovino je mogoče videti le še v tramovih, v starem kaminu in v kleti. Cene pa so po 135 evrov na noč.

Sanct Peter (Köln, Nemčija) 1246

Stavba hotela, ki se mu od druge svetovne vojne naprej pravi Brogsitters Sanct Peter, naj bi imela veliko daljšo zgodovino kot sam hotel. Bojda je na tem mestu že od leta 600, od leta 1246 pa se je uporabljala kot hotel in gostilna, do leta 1805. Po krajšem odmoru se je gostišča lotila 400 let stara družina Brogsitter in zdaj v kompleksu namesto v kölnsko katedralo vabijo v restavracijo, ki ima Michelinovo zvezdico in večerje za 140 evrov na osebo ter sobe za 160 evrov. In ker se je v teh krajih vedno pilo dobro vino, imajo tudi vinoteko.

Orso Grigio (San Candido, Italija) 1300

Ko so hotel leta 1300 odprli, je imel seveda nemško ime Grauer Bär, sivi medved, po prvi svetovni vojni pa so ta del sveta priključili Italiji in ime enostavno prevedli. Hotel je nastal kot prenočišče za plemiče, trgovce in popotnike, ki so se v tistih letih zgrinjali v bližnje trgovsko mesto Ronzone. Zdaj je v družinskem smučarskem hotelu mogoče opaziti le malo starinskih detajlov, čeprav je od članov družine Ladinser, ki s hotelom upravlja, mogoče slišati, da kombinirajo moderno s starinskim. Za 160 evrov na sobo za dve osebi.

Pilgrim Haus (Soest, Nemčija) 1304

Zgradba hotela je bila zgrajena že v 13. stoletju, vendar pa je Pilgrim Haus – oziroma takrat Pilgrim-Hius – začel sprejemati goste, predvsem romarje, pred 711 leti. Šlo je za hotel na stari Jakobovi poti, ki je peljala v Španijo. Iz Pilgrim Hausa so ljudje potovali proti Compostelli, k Santiagu. Skozi stoletja se je namembnost stavbe spreminjala, v zadnjem času je sodoben hotel, ki komaj kaj spominja na stare čase. Imajo zanimivo vinsko karto, poceni večerje v restavraciji in sobe za okoli 100 evrov za dve osebi.

Cavalletto (Benetke, Italija) 1308

Zgradba hotela, streljaj od Trga svetega Marka, je bila postavljena že leta 1200, hotel pa je postala več kot 100 let kasneje. V davni preteklosti je služil trgovcem in plemičem, stoletja kasneje pa – tako se hvalijo – naj bi pri njih spali takšni geniji, kot so bili Richard Strauss, Winston Churchill, Hermann Hesse … Best Western Albergo Cavalletto & Doge Orseolo, kot se mu pravi po novem, ima sijajen razgled na Benetke in 107 v beneškem slogu urejenih sob. Za 100 evrov za dve osebi. Zvonik sv. Marka je oddaljen 70 metrov.

Hotel Interlaken (Interlaken, Švica) 1323

Hotel, ki je bil najprej bolnišnica, potem samostan, nato gostilna in na koncu hotel, je bil leta 1491 prenovljen in takrat so mu dodali tudi rdeče-bel grb s kozorogom, ki še vedno krasi zidove hotela. Mnogi to letnico štejejo za začetek hotelirstva v Švici. V sedanjem času stari hotel, ki ima štiri zvezdice, vodi družina Beutler, sobe za dve osebi so v tem času okoli 170 evrov, stare zidove je še vedno mogoče videti v baru, restavraciji in avli (v sobah pa seveda ne). Hotel ima na booking.com oceno 8,3.