Ob odsotnosti Jakova Faka je bila slovenska biatlonska bera na uvodni posamični tekmi svetovnega pokala dokaj solidno 33. mesto Klemena Bauerja in zelo obetavno 39. Mitje Drinovca, ki je na 20-kilometrski preizkušnji pod reflektorji v Oestersundu sploh prvič nastopil na tekmi svetovnega pokala. Bauer je boljši izkupiček zapravil s štirimi zgrešenimi tarčami (štiri minute pribitka), njegov klubski kolega iz SK Ihan pa je izkoristil priložnost in z le dvema zgrešenima tarčama ujel tudi prvi dve točki svetovnega pokala. Na vrhu nič novega. Kraljuje še vedno Martin Fourcade.

»Ko sem videl rezultat, sem bil kar rahlo presenečen,« je Klemen Bauer začel opis nastopa. »Zadovoljen sem predvsem s tekom, saj občutek ni bil najboljši. Minuta in pol za Fourcadom na 20 kilometrov zame ni tako veliko. Na strelišču pa sem prvič naredil premalo korekcije. Sprint bo povsem drugačna tekma. Dva ihanca v točkah pa je tudi za zgodovino.«

O težavah Jakova Faka so v slovenskem taboru dokaj skrivnostni. Najboljši se je s Švedske že vrnil domov in odšel na preglede glede težav z dihali. »To je bilo treba narediti. Žal. Pregledi so prioriteta, da se potem sestavi in čim prej vrne v smučino. To je najbolj pomembno,« je o varovancu povedal Tomaš Kos. Več o zdravstvenih težavah zaradi etičnosti in občutljivosti primera ni želel pojasnjevati, saj je to področje za zdravnike in osebno Jakova Faka. Kot se je že razkrilo, mora po nasvetu zdravnikov mirovati, v ponedeljek ima nov pregled, tekme na Pokljuki pa so že odpisali.

Danes se v Lillehamerju s tridnevno etapno preizkušnjo nadaljuje tudi tekaški svetovni pokal. Po skromnem uvodu v Ruki, kjer niso osvojili točk, bo za peterico slovenskih tekačic, domačinko Katjo Višnar, Vesno Fabjan, Alenko Čebašek, Anamarijo Lampič in Leo Einfalt popravni izpit v klasičnem sprintu, jutri pa na 5 kilometrov drsalno.

Izidi, moški, 20 km: 1. Fourcade (Fra) 51:33,8 (2), 2. Thingnes Boe (Nor) + 29,5 (2), 3. Čepelin (Blr) + 1:24,3 (1), 33. Bauer + 4:48,2 (5), 39. Drinovec + 5:23,9 (2), 67. Tršan + 7:56,2 (5), 96. Dovžan (vsi Slo) + 11:55,0 (9).