»Kako strpni smo do nasilja in kako nestrpni do žrtev?« je naslov razprave, ki naj bi v okviru ponedeljkovega protesta zoper sporna ravnanja mariborskega rektorja Igorja Tičarja potekala v predavalnici mariborske filozofske fakultete. Organizatorji so morali včeraj poiskati nov prireditveni prostor.

Dekana filozofske fakultete Božidarja Kanteta je namreč v sredo poklical rektor Tičar. Dekan, ki bi mu v primeru rektorjeve sankcije grozila odpoved delovnega razmerja, o vsebini pogovora ni želel govoriti. »Razčiščujemo še, kako in v čigavem imenu je bila rezervirana predavalnica,« je bil redkobeseden Kante. »Nočem prehitevati dogodkov. Zadeva je še v povojih.« Tičar je včeraj zanikal, da bi dekanu zagrozil s sankcijami, če bo kritična razprava potekala v univerzitetnih prostorih. Kanteta je zgolj »dobronamerno« opozoril na njegovo objektivno odgovornost za dogodke, ki se organizirajo na fakulteti. Rektor ni prepovedal okrogle mize, še sporočajo iz rektorata. »Želi si argumentirane javne razprave. Vendar je pomembno, da se za izvedbo javnih dogodkov zagotovijo ustrezna soglasja in varnost vseh udeležencev ter da se ne moti študijski proces, kateremu so primarno namenjeni prostori fakultet.«

Ponedeljkov dogodek organizirata Študentsko društvo Iskra in mariborski Kolektiv Pizda! v sodelovanju z Ženskim lobijem Slovenije. Napovedani gostje bodo razpravljali o problematiki spolnega nadlegovanja, o mobingu in odgovornosti delodajalca, pa tudi o drugih nepravilnostih na univerzi ter o molku in neodzivnosti profesorjev, študentov in študentskih organizacij.

»Ker dekanu filozofske fakultete ne želimo povzročati težav, smo se odločili preseliti dogodek v skupnostni center Tkalka,« nam je razložila Tina Podbevšek iz omenjenega kolektiva in dodala, da so nad rektorjevo potezo ogorčeni, saj gre za očiten napad na demokratično razpravo na univerzi.