Pred natanko tednom dni se je nekaj čez 30 oziroma dobra polovica vseh orodjarjev, ki so zaposleni v proizvodnem obratu Ema orodjarne, namesto v proizvodnji zbrala na dvorišču, tik ob stavbi. Šlo je za dvourno opozorilno stavko, po kateri so se mirno razšli in se vrnili vsak na svoje delovno mesto v proizvodnji. Zahtevali so dvig plač za 30 odstotkov in obenem podpis nove kolektivne podjetniške pogodbe. Če jim vodstvo ne bi prisluhnilo, pa so zagrozili, da bodo na današnji dan organizirali celodnevno stavko.

A z vodstvom so se v tem času dogovorili, da bodo orodjarjem, ki so na trgu zelo iskani, plače zvišali, je včeraj povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak. Le tega, ali se bodo plače povišale za 30 odstotkov, kot so zahtevali, Novak ni želel razkriti.

Lastnik podjetja in nekdanji minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik pa je na zboru delavcev že v torek dejal, da so se dogovorili tako o višini plač kot tudi podpisu podjetniške kolektivne pogodbe, zato so stavkovni odbor tudi razpustili. Novak je bil zadovoljen, da jim je napredek pri pogajanjih z vodstvom družbe uspelo doseči že z dvourno opozorilno stavko.

Delavci so dvig plač zahtevali, ker je njihova plača trenutno le nekoliko višja od minimalne v tej panogi, čeprav gre za deficitarni kader, ki ga je težko dobiti. V sindikatu so prepričani, da je tokratna zaveza vodstva podjetja, da bo izpolnilo zahteve delavcev, trdna. Vodstvu so namreč s stavko zagrozili že maja, a ker so tudi takrat dobili zagotovilo, da bo vodstvo izpolnilo vse zahteve, so pogajanja zamrznili. Nova podjetniška kolektivna pogodba po tistem ni bila sklenjena, prav tako pa ni bilo govora o kakšnem višanju plač. Sicer pa so se glede plač oglasili samo zaposleni v proizvodnji, medtem ko ima večina od 200 zaposlenih solidne plače, zato se opozorilni stavki prejšnji petek niso pridružili.