Poznate neotesance, ki bi jim prav prišel hitri tečaj bontona? Ali vsaj lepopisja? Pošljite jih jutri v ljubljanski Šolski muzej. Vas daje nostalgija za bomboni šumi? Odpravite se z otroki v Muzej novejše zgodovine in skupaj izdelajte lastno škatlico za sladkorčke. Se vam niti sanja ne, koliko tehta zob neveljskega mamuta? Potežkajte ga jutri v Prirodoslovnem muzeju – čas je za Ta veseli dan kulture!

Ta poteka v organizaciji ministrstva za kulturo že sedemnajsto leto zapored, z njim pa želijo kulturne vsebine približati tudi tistim, ki v hrame kulture iz različnih razlogov zaidejo redkeje. Če v njih na ta dan zbudimo zanimanje za programe, ki jih kulturne institucije pripravljajo med letom, bodo motivirani tudi za nadaljnje rednejše obiske, so prepričani na ministrstvu. Podobno upa 140 muzejev, galerij, gledališč, knjižnic in drugih zavodov, ki bodo v 55 slovenskih krajih pripravili skupno 335 dogodkov za obiskovalce vseh starosti. Če bo statistika podobna kot leta prej, se jih bo brezplačnega druženja na razstavah, delavnicah in podobnih dogodkih tudi tokrat udeležilo okoli 30.000.

Od zasledovanja sreče do veseloigre

V Kinodvoru bo mogoče uživati slovenski film noir, saj bodo na ogled Nahtigalovi Psi brezčasja, v Kinoteki se bo s predvajanjem najstarejšega filma s homoseksualno tematiko Krila (1916) končal festival LGBT-filma. Malčki bodo v gledališkem muzeju – Slogi skozi predstavo o japonskih pravljicah spoznavali vzhodnjaško kulturo, za pobaline bo nemara prava izbira igriva veseloigra s tekom in petjem Ti loviš! v Lutkovnem gledališču. V SNG Drama Ljubljana se bodo lahko ob Möderndorferjevi komediji Nežka se moži nasmejali starejši, tiste, ki jim je všeč kultura saloona Divjega zahoda, bo morda pritegnila plesno-gledališka predstava Zasledovalci sreče v Španskih borcih.

V Narodni galeriji bodo najmlajši ves dan ustvarjali drevesa in gozd želja, popoldne bodo lahko odrasli med drugim prisluhnili gozdnim napevom sopranistk Zale Hodnik in Urške Kastelic. V Moderni bodo otroke posedli v časovni stroj in jih popeljali v razstavišča osemdesetih, v MSUM bo otroška delavnica računalniške animacije, starejši pa bodo lahko uživali v vodenih ogledih razstave Pionirji računalniške umetnosti.

Prvič tudi v zamejstvu

Kdor si bo jutri zaželel izleta zunaj Ljubljane, se lahko že zjutraj udeleži pravljičnega branja s kužki v koprski knjižnici Srečka Vilharja, se kasneje v Čipkarski šoli Idrija nauči klekljanja ali si zvečer v Kosovelovem domu ogleda kratke filme študentov Višje strokovne šole Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana. Mnogi zagotovo še niso videli zbirk meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva v muzeju Lendava, razstave o eni najprepoznavnejših tekstilnih tovarn v Jugoslaviji Beti v Belokranjskem muzeju Metlika ali razstave Slovenskega smučarskega muzeja v Tržiču o razvoju smuči in bogati zgodovini slovenskega smučanja. Pokukati bo mogoče v knjižnice patra Stanislava Škrabca v frančiškanskem samostanu Kostanjevica, v muzej krščanstva v Stični pa v notranjost mariborske sinagoge. V štajerski prestolnici si bo sicer mogoče ogledati tudi balet Jevgenij Onjegin, v Prešernovem gledališču Kranj bodo igrali predstavo Pred upokojitvijo v režiji Mateje Koležnik. Prvič se bodo veselemu praznovanju pridružili tudi zamejski Slovenci na Opčinah in v Bazovici pri Trstu, kjer bo mogoče prisluhniti koncertu ob dvajsetletnici mešanega pevskega zbora Lipa.