Prestolnice evropskih držav so že sredi novembra vstopile v adventni čas. Okrašeni trgi s pisanimi stojnicami in z več tisoč lučkami nagovarjajo prebivalce mesta in privlačijo goste z vsega sveta, da začutijo enkratno praznično vzdušje, ki zadnjih nekaj tednov iztekajočega se leta poveže ljudi.

Praznično okrašene evropske prestolnice

Najstarejši in eden največjih božičnih sejmov v Franciji poteka pred strasbourško katedralo. Poleg številnih stojnic je znan tudi po božičnih pevskih zborih, igrah, v katerih uprizarjajo Kristusovo rojstvo, in drsališču. Če obiščete mesto v tem prazničnem času, se ne pozabite sprehoditi do ene najlepših francoskih četrti La Petite France, kjer vas pravljične hiške ob reki Ill in vonj po sveže pečenem pecivu zagotovo ne bodo pustili hladnih.

Za družinsko pravljično doživeti božični duh ni lepšega od Colmarja, mesta, ki leži ob Alzaški vinski poti na severovzhodu Francije. Petite Venise, Male Benetke, vabijo otroke z vrtiljakom, animiranimi jaslicami in božičkovim poštnim predalom, odrasli gredo na lov za starinskimi, umetniškimi in rokodelskimi darili v Ancienne Douane, Staro carinarnico (Koifhus), ki ponuja čudovit panoramski ogled mesta in okolice.

Nič manj privlačen ni praznični sejem v Baslu, kjer se mesec dni veselijo med trgoma Barfusserplatz in Münsterplatz. Na koncu več kot dva kilometra dolge ulice vas pričaka ogromno božično drevo. Ker je Basel premožno mesto (tretje največje mesto v Švici), se decembra okrepi tudi ponudba kulturnih prireditev, še posebej v muzejih so imenitne razstave.

Bolzano, deželno glavno mesto Južne Tirolske, na Piazzi Walther ponovno gosti tradicionalni sejem, ki na Južnem Tirolskem navadno traja vse do prihoda treh kraljev. Pisane praznične stojnice ponujajo verige pisanih kroglic, copate iz klobučevine in kopico slaščic, narejenih iz suhega sadja (Zelten).

V Budimpešti so na številnih trgih in ulicah božični sejmi, a največji in najbolj priljubljen je na trgu Vörösmarty. Sejem vsako leto ponuja unikatne izdelke domače obrti, saj se posebno združenje bori, da na sejmu ne prodajajo cenenih izdelkov. Med stotimi stojnicami, izdelanimi iz lesa, je že tradicionalno največja gneča pred stojnicami s kürtöskalács – sladkim pecivom v obliki zvitka, pečenim na oglju in posutim s sladkorjem, cimetom ali orehi.

Več kot 500-letna tradicija salzburškega Christkindlmarkta

Pred kratkim smo se sprehodili po praznično obarvanem glavnem mestu avstrijske zvezne dežele Salzburg. Eden največjih, Christkindlmarkt, znameniti salzburški božični sejem pred stolnico z več kot petstoletno tradicijo, v goste vabi že od sredine novembra. Enotne in lične lesene stojnice se tam že tradicionalno šibijo pod težo novoletnih okraskov, adventnih venčkov, kjer prevladuje predvsem rdeča barva. Ljudje si z zanimanjem ogledujejo tudi figurice za jaslice, se sprašujejo, kam oziroma komu od bližnjih bi lahko podarili slabih 30 centimetrov veliko smrečico ali okrasni svečnik, izdelan iz surovega lesa, ki se ga drži še lubje. Starejši par iz Nemčije je bil zadovoljen, da je nakupil nekaj deset pisanih lectovih src, ki jih bo podaril bližnjim prijateljem. Vse več je takih, ki se radi obdarujejo s hrano. In tovrstna izbira, prav tako imate možnost izdelek pred nakupom pokusiti, je na stojnicah res pestra: od praženih mandljev, suhega sadja in čokoladnih izdelkov do različnih vrst sirov in suhomesnatih izdelkov ter domačih marmelad in drugih namazov. Na stojnicah zagotovo ne boste naleteli na izdelek z nalepko ali žigom »made in china«, saj imajo dovoljenje prodajati le lokalni in okoliški pridelovalci in rokodelci. Obiskovalci, veliko je tudi zaključenih družb, se izgubijo med okrašenimi smrekami, kjer so postavljene lične visoke mize, in nazdravljajo s kuhanim vinom, punčem ali vročim čajem. Za topli napitek boste odšteli približno 3,50 evra, za brezalkoholnega nekaj deset centov manj. Kot nam je potrdil prijazni gostitelj pri eni od stojnic, dame najraje naročijo pomarančni punč (orangenpunsch), veseljaki, ki se nimajo želje zadržati dlje časa le pri eni stojnici, pa žgane pijače.

Tudi za lačne je na več kot stotih stojnicah, razporejenih po šestih sejmih v Salzburgu, odlično poskrbljeno. Če boste vprašali domačina, katera klobasa je najboljša, vas bo zagotovo poslal do Salzburger Bosna Grilla. Gre za popečeno štručko kruha z dvema svinjskima hrenovkama, čebulo in prelivom, ki menda ostaja dobro skrita hišna skrivnost. Nič manj okusna ni klobasa s sirom, postrežena z gorčico in svežim hrenom, ali pa zgolj navadna hrenovka. Vegetarijanci se zadovoljijo z naribanim popečenim krompirjem (rösti), ki vam ga navadno postrežejo z lososom ali slanino ali pa kompenzirajo z močno posladkanim »šmornom«.

Manjši živalski vrt nadvorišču dvorca Hellbrunn

Družinam svetujemo obisk dvorca Hellbrunn, svetovno znanega po vodometih in vodnih igrah, ki pa je te dni okrašen s kar 13.000 rdečimi majhnimi in velikimi kroglami. Tudi tam diši po pečenem kostanju, medenjakih, cimetovih snežnih kepah, sladkorni peni in drugih »obveznih« mesnatih prazničnih specialitetah. Slednje si lahko na dolgih lesenih palicah spečete sami nad odprtim ognjem. Najmlajše bo zagotovo navdušilo naselje lesenih hišk, v katerih živijo domače živali.

Prav tako romantični, dišeči in barviti so številni majhni božični trgi v vaseh okoli Salzburga, kot je denimo sejem v St. Leonhard v Grödigu, kjer se domačini vse leto pripravljajo na advent, ko izdelujejo svoje božične okraske, ves dobiček pa podarijo v dobrodelne namene. Veliko poudarka namenijo tudi domači peki, kjer uporabljajo predvsem lokalne sestavine.