In kdo so poraženci ter zmagovalci dogovora? V prvi vrsti so zmagovalci Libija in Nigerija, ki lahko povečata svojo produkcijo, ter Iran, ki se lahko približuje produkcijski meji, ki je veljala pred uvedbo sankcij. Preostale udeleženke Opeca morajo svojo dnevno proizvodnjo znižati proporcionalno, in sicer za 4,5 odstotka. Dogovor začne veljati 1. januarja prihodnje leto in bo veljal nadaljnjih šest mesecev z možnostjo podaljšanja za še dodatnih šest mesecev.

Sklenjeni dogovor je torej korak naprej k zmanjšanju preobsežne svetovne ponudbe, a vseeno ostaja vprašanje, ali se ga bodo članice naftnega kartela sploh držale. Članice Opeca namreč doslej večinoma nikoli niso upoštevale produkcijskih kvot in vedno je prihajalo do kršitev. V tem primeru bi vseeno morala največje breme prevzeti Savdska Arabija, ki je od libijske krize naprej edina močno povečala produkcijo, ob vrnitvi libijske in sedaj tudi iranske nafte pa zgolj deli breme vseh preostalih članic. Ključno bo tudi sodelovanje drugih držav zunaj Opeca. Predvsem bo veliko odvisno od Rusije, ki bi lahko še dodatno prispevala k znižanju produkcije in s tem k višjim cenam nafte. Po predlogu kartela iz Alžirije bi morale države zunaj Opeca zmanjšati dnevno produkcijo za vsaj 600.000 sodčkov.

Odzivi na dogovor Opeca so bili fantastični, saj se je cena nafte WTI v sredo podražila za 9,3 odstotka, nafte Brent pa za 9,5 odstotka. Tudi včeraj smo na trgu videli rast, čeprav bi lahko pričakovali malo predaha. Največje zmagovalke rasti cene nafte so bile ameriške naftne družbe, ki so v sredo zvečer v povprečju pridobile 11,6 odstotka, medtem ko je bil pri evropskih naftnih podjetjih odziv več kot polovico skromnejši. Resnično redki so dnevi s takšno rastjo tečajev.

Kje vidimo ceno nafte do konca leta in v letu 2017? Po vsej verjetnosti bomo videli nivoje od 55 do 60 dolarjev za sodček. Za leto 2017 mednarodna agencija za energijo napoveduje rast svetovnega povpraševanja za 1,2 milijona sodčkov na dan, kar je podobno, kot bomo zabeležili v letošnjem letu. Neznanka ostaja le, ali se bo zaradi višje cene nafta nazaj vrnila ameriška produkcija, ki bi lahko onemogočila uravnoteženje na trgu nafte. Zaradi ogromno znižanj investicij in rezov delovne sile v naftni panogi se ameriška nafta le ne bo vrnila tako hitro. Zato verjamemo, da so nivoji nafte od 60 do 70 dolarjev uresničljivi, še posebno ker se pričakuje tudi boljša svetovna gospodarska rast.