Zgodilo se je to, česar so se v manjših koalicijskih strankah SD in DeSUS bali: ministri SMC so pri odločanju o sporazumu, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc parafirala s sindikatom zdravnikov Fides, preglasovali ministre obeh manjših koalicijskih partneric. Z devetimi glasovi za in sedmimi proti je torej Kolar-Celarčeva dobila pooblastilo vlade za podpis razvpitega sporazuma s Fidesom. Kljub temu so v DeSUS nekoliko omilili izjave, ki so jih o delovanju ministrice za zdravje in o prihodnosti sedanje vlade dajali v preteklih dneh.

Premier Miro Cerar je poudaril, da je bilo preglasovanje na današnji seji vlade nujno, saj s sprejemom odločitve o sporazumu s sindikatom zdravnikov ni bilo več mogoče odlašati. Verjame sicer, da se koalicijski partnerici zaradi preglasovanja počutita nekoliko nelagodno, vendar pa vse tri koalicijske stranke po njegovem zagotovilu še vedno stopajo v isto smer in proti istemu cilju, to je izboljšanju kakovosti sistema javnega zdravstva za ljudi.

Cerar verjame, da bo sedanja vlada končala mandat. »Skoraj vsak mesec mi napovedujejo predčasne volitve oziroma padec vlade, ampak v dveh letih smo dokazali, da dobro delamo, da izvajamo spremembe na bolje, in od tega ne bomo odstopili.« Zagotovil je, da o predčasnih volitvah ne razmišlja. »Sedaj ko smo pred ključnimi reformami, je treba biti pogumen in iti naprej v modernizacijo, ne pa se s predčasnimi volitvami vračati v stare čase,« je dejal premier.

Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec razloga, da bi DeSUS zapustila koalicijo, ni (več) videl, boji pa se, da zaradi poti, po kateri stopa premier, ta vendarle ne bo preživela. Erjavec si, kot pravi, predčasnih volitev nikakor ne želi. »Želim si, da vlada konča mandat, a ne na način, da bomo poviševali plače tistim, ki razmeroma dobro živijo, ko gre za upokojence in za najslabše plačane v javnem sektorju, pa bomo sredstva celo zniževali.« Kot poseben razlog, da si želi dokončati mandat zunanjega ministra, je omenil pričakovano odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. »Prepričan sem, da bo Slovenija dobila stik z odprtim morjem. Špekulacije nekaterih, zlasti iz vrst SMC, da dvigujemo temperaturo, ker naj bi se kot zunanji minister bal arbitražne odločitve, nikakor ne držijo,« je poudaril Erjavec.

Da predčasnim volitvam niso naklonjeni in da upajo, da bo vlada dokončala mandat, pa pravijo tudi v SD.

Prvak stranke SD Dejan Židan je spomnil, da je tudi njihovo predsedstvo ta teden kot pomembno izpostavilo, da se »vlado pripelje do rednih volitev ob celovitem izvajanju koalicijske pogodbe«. Ob tem spomnimo, da javnomnenjske raziskave Socialnim demokratom večinoma sicer kažejo bolje kot stranki upokojencev. Nekateri politični analitiki tako menijo, da bi lahko SD iztržila več, če bi koalicijo predčasno zapustila na točki, na kateri ji volilci tega ne bi zamerili, kot pa da vztraja do konca mandata, saj bo v takšnem primeru za »politično stabilnost« v največji meri nagrajena SMC.

Tako v SD kot v DeSUS torej parafirani sporazum s Fidesom ocenjujejo kot slab in so prepričani, da ta posega v enotni plačni sistem v javnem sektorju. »Odgovornost predsednika vlade je, da se dogovori s sindikati javnega sektorja in sindikatom Fides tako, da bomo lahko sprejeli ustrezen interventni zakon, ki bo usklajen s socialnimi partnerji in bo omogočil dokončno zaprtje javnih financ za leto 2017,« je dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec. V obeh manjših koalicijskih strankah namreč zagotavljajo, da njihovi poslanci interventnega zakona ne bodo podprli, če ta s socialnimi partnerji ne bo usklajen. Bo torej premier Miro Cerar v takšnem primeru na njegov sprejem vezal zaupnico vladi? Storiti moramo vse, da do potrebe po sprejemu interventnega zakona sploh ne bo prišlo, je odgovoril predsednik vlade. In napovedal intenzivno nadaljevanje dialoga s sindikati javnega sektorja. »Verjamem, da ne bo lahko, ampak to moramo narediti. In na koncu verjamem, da moramo skleniti sporazum v korist javnih uslužbencev in celotne države. Tu preprosto ni umika,« je poudaril.

Reformnih načrtov ministrice ni videl še nihče

Sama potrditev nadaljnjih pogajanj s Fidesom po premierjevih besedah v tem trenutku nima še nobenih finančnih posledic. Te bodo nastale, ko bo vlada na osnovi sporazuma sprejela načrt za odpravo čakalnih vrst. Toda denar, tako Cerar, ne bo namenjen za zviševanje plač, temveč bodo zdravniki, ki bodo dodatno delali na tem projektu, dodatno nagrajeni. Sicer pa bodo sistem plač reševali na pogajanjih z vsemi sindikati javnega sektorja.

Tako Cerar kot prvaka manjših koalicijskih strank pričakujejo, da bo ministrica za zdravje v štirinajstih dneh (do napovedanega 12. decembra) koaliciji predložila obljubljene reformne zakone. Res pa je, da v SD in v DeSUS v to ne verjamejo najbolj. Kot pravijo, ministričinih reformnih idej in načrtov niti v SMC niso videli in jih torej nihče ne pozna. Tako v delu koalicije še vedno pričakujejo, da bo ministrica pod krinko »zagotavljanja politične stabilnosti« v kratkem odstopila. K takšnemu zaključku naj bi jih napeljevale tudi njihove informacije, da naj bi premier v preteklih dneh že iskal naslednika Kolar-Celarčeve. A doslej neuspešno.