Po skoraj dveh mesecih od uvodnega obračuna stvari v košarkarski evroligi stojijo, kot je bilo pričakovati. Vrh lestvice krojijo favoriti za končno zmagoslavje CSKA, Real Madrid in Fenerbahče, medtem ko so pri dnu Žalgiris, Galatasaray, Brose Bamberg in Unics Kazan. Mnogi so med slednjimi pričakovali tudi Crveno zvezdo, a Beograjčani že drugo sezono zapored dokazujejo, da postajajo resen igralec med elitno konkurenco.

Za to ima kar nekaj zaslug trener Dejan Radonjić, ki kljub muhavosti predsednika Nebojše Čovića na klopi rdeče-belih sedi že četrto sezono zapored. Mnogi so mu napovedovali precej krajši staž, a je po slabši prvi sezoni v zadnjih dveh suvereno osvojil tako ligo ABA kot državno prvenstvo, rezultati v evroligi pa se neprestano izboljšujejo. Lani je Crvena zvezda zmogla do četrtfinala, kjer je bil s 3:0 v zmagah boljši kasnejši prvak CSKA. V vodstvu kluba bi bili ob podobnem dosežku v letošnji sezoni, torej uvrstitvi med osem najboljših moštev, izredno zadovoljni, a se hkrati vsi zavedajo, da bo to ob novem sistemu tekmovanja izredno težko. »Kakovost evrolige je neverjetna, saj so poleti prav vsi klubi vložili precej denarja za sestavo moštev. Tekmovanje je naporno, a mi v njem uživamo. Poskušali bomo zbrati čim več zmag, v tem trenutku pa je prezgodaj govoriti, ali bomo na koncu med tistimi osmimi, ki se bodo uvrstili v četrtfinale. Pred nami je namreč še kar 21 obračunov,« pravi Dejan Radonjić, ki je s trenutnim izkupičkom štirih zmag in petih porazov zadovoljen. »Povsem odkrito, pred začetkom sezone nismo računali na tako dober uvod v evroligo. Morda bi imeli lahko še kakšno zmago več, saj smo izgubili nekaj tekem po tesnih končnicah, po drugi strani pa bi lahko zaradi istega razloga zapravili tudi kakšen že dobljen obračun.«

Od slovenskih košarkarjev se najbolje godi mlademu Luki Dončiću, ki z Madridom zaseda drugo mesto na lestvici. 17-letni Ljubljančan od trenerja Pabla Lasa še naprej dobiva precej priložnosti za dokazovanje, ki jih povečini odlično izkorišča in s tem navdušuje košarkarsko javnost. Na repu osmerice je s petimi zmagami in štirimi porazi Baskonia Jake Blažiča, ki je podobno kot slovenski reprezentant padla v formi. Minutaža 26-letnega Blejca se je po vrnitvi Rodrigua Beauboisa po poškodbi precej zmanjšala, ker je očitno pustilo posledice tudi na njegovi samozavesti. S štirimi zmagami in petimi porazi na devetem mestu leži Milano, pri katerem igra Zoran Dragić prav tako manj kot na začetku sezone. Trener Jasmin Repeša se striktno drži rotiranja igralcev med igro in skoraj enakomerne porazdelitve igralnega časa med deset igralcev, čeprav včasih zaradi tega očitno trpi igra na parketu. Alen Omić pri Anadolu Efesu (4-5) še naprej pobira drobtinice, medtem ko je trener Bamberga Andrea Trinchieri Alekseja Nikolića na zadnjih tekmah uvrstil med dvanajsterico, a mu igralnega časa še ni ponudil.