Kmalu bo stekel prodajni postopek Uniorja, ene od zadnjih družb v državni lasti z znamenitega seznama 15 podjetij, ki jih je vlada Alenke Bratušek leta 2013 namenila za prodajo. Prodaja Uniorja je trenutno največja slovenska načrtovana privatizacija.

Naprodaj bo 55-odstotkov družbe. Poleg Slovenskega državnega holdinga (SDH) z 39,43-odstotnim lastniškim deležem bodo delnice zreške družbe prodajali še Alpen Invest (6,48 odstotka delnic), Kapitalska družba (5,55 odstotka delnic) in Zavarovalnica Triglav (3,52 odstotka delnic).

V treh mesecih do finančnega svetovalca za prodajo

Te dni naj bi SDH začel iskati finančnega svetovalca za prodajo Uniorja. Kot so pojasnili v holdingu, bo finančni svetovalec predvidoma izbran do konca februarja 2017. Ali bo Unior naprodaj kot celota, ali pa bodo lastniki, da bi bila prodaja lažja, oddelili turistično divizijo, ki jo tvorijo Terme Zreče, smučišče Rogla in hčerinsko družbo RTC Krvavec, še ni znano. »Unior je začel prodajo turističnega dela. Ta del prodaje je v izključni pristojnosti uprave Uniorja, zato tega vprašanja do konca postopka ne moremo komentirati,« so odgovorili na SDH. Toda že podatek, da namerava SDH najti finančnega svetovalca v treh mesecih, daje slutiti, da bo v primeru propada prodaje turističnega dela Skupina Unior naprodaj kot celota. V treh mesecih bi bilo namreč težko oddeliti turistično divizijo, poleg tega pa naj bi po naših informacijah obstajal tudi interes za nakup celotnega Uniorja.

Po likvidnostnih težavah in reprogramiranju približno 150 milijonov posojil leta 2013 Unior iz leta v leto posluje čedalje bolje, vrednost delnice, s tem pa tudi možni iztržek od prodaje družbe, pa narašča. Vrednost delnice na Ljubljanski borzi je konec leta 2013 znašala okoli dva evra, danes pa je zanjo treba odšteti skoraj 18 evrov.

Na torkovi seji so nadzorniki Uniorja soglašali z najemom sindiciranega posojila za kovinskopredelovalno dejavnost in sindiciranega posojila za turistično dejavnost. Kot smo izvedeli neuradno, se je Uniorju z bankami upnicami uspelo dogovoriti o poplačilu starega posojila in najemu novega pod boljšimi pogoji. Medtem ko je doslej poslovanje Uniorja financiralo ducat bank, ga bo po novem polovico manj. Hkrati najem dveh novih sindiciranih posojil pomeni, da bo odslej natančno določeno, koliko posojil odpade na turistično in koliko na preostale tri divizije: odkovke, ročno orodje in strojno opremo. Konsolidirane finančne obveznosti so konec septembra 2016 znašale dobrih 125 milijonov evrov.

Skupina Unior je v prvih devetih mesecih letošnjega leta dosegla 165,5 milijona evrov konsolidiranih prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Za skoraj 30 odstotkov, na slabih 11 milijonov evrov, pa se je zvišal čisti dobiček. Prihodki matične družbe so se zvišali za pet odstotkov, na 127 milijonov evrov, njen čisti dobiček pa za 36 odstotkov – znašal je 5,2 milijona evrov.