V Černobilu so včeraj namestili največji sarkofag na svetu. Postavili so ga nad ruševine v eksploziji uničenega četrtega bloka jedrske elektrarne in Ukrajinci upajo, da bo 36.000 ton težka jeklena konstrukcija dokončno ustavila uhajanje sevanja za naslednje generacije.

Sarkofag je največja premična konstrukcija, kar jih je kdaj naredil človek. Visoka je 108 metrov in tehta 36.000 ton, od daleč pa je videti kot velikanski letalski hangar. Kljubuje lahko skrajnim temperaturam in vremenskim pojavom, tudi tornadu. Vanj morajo namestiti še opremo za nadzorovanje radioaktivnosti, zračne ventile in protipožarne sisteme, kar naj bi bilo opravljeno do konca leta 2017.

Jekleni sarkofag je nadomestil betonskega, ki so ga nad ostanke uničenega reaktorja na hitro postavili kmalu po katastrofalni stalitvi jedrske sredice 26. aprila 1986. A ta sarkofag je že začel puščati na več mestih. Novi je stal 2,1 milijarde evrov. Največji delež je prispevala Evropska banka za obnovo in razvoj, preostalo pa več kot štirideset držav in organizacij.

Katastrofa v Černobilu je bila najhujša jedrska nesreča v zgodovini človeštva. Zgodila se je, ko sta med varnostnim preizkusom odjeknili eksploziji in razdejali četrti reaktor elektrarne. Smrtonosen radioaktivni oblak se je razširil nad vso Evropo in še vedno ni povsem jasno, koliko žrtev je povzročila nesreča. Posledice pa še danes ogrožajo zdravje lokalnih prebivalcev. Na onesnaženih območjih živi več kot pet milijonov ljudi, 10.000 kvadratnih kilometrov zemlje je še vedno neprimerne za gospodarske dejavnosti, na območju deset kilometrov od elektrarne pa zaradi visoke stopnje onesnaženosti s plutonijem varno življenje ne bo mogoče še več deset tisoč let. agencije