Kaj torej prinaša skrivnostno besedilo, zaradi katerega se trese koalicija, katere del ga označuje kot prilogo k sporazumu, ministrstvo za zdravje pa ga relativizira kot »delovno gradivo«? To besedilo smo pridobili in danes objavljamo njegove bistvene dele v nadaljevanju, v izvirniku in v celoti pa je dostopen na navedeni povezavi.

Seštevek finančnih posledic prilagajanja zahtevam Fidesa znaša dobrih 53 milijonov evrov na leto. Poleg fleksibilnega nagrajevanja zdravnikov, ki so ga omenjali ob predstavitvi sporazuma in bi stalo okoli 36 milijonov evrov na leto, sta v ta znesek všteta še izenačevanje vrednotenja delovnih mest specialistov in odprava stropa, ki sedaj zamejuje zdravniške plače. Daleč najmanj, 56.000 evrov na leto, bi po teh izračunih namenili za izenačevanje plačnih razredov, kar bi izboljšalo dohodke mladih zdravnikov specializantov.

Poleg izračunov, ki so v delu koalicije podkrepili dvome o finančnih posledicah sporazuma s Fidesom, priloga kaže še, kateri zdravniki lahko v prihodnje računajo na (višje) nagrade. Posebej bi bil na primer nagrajen družinski zdravnik, ki bi sam opravil manjši poseg. Ali kirurg, pri katerem bolniki le redko potrebujejo ponovno operacijo.

Pri skoraj vseh točkah domnevne priloge pa je sicer dopisano, da jih je treba »še dodelati«. Jutrišnja seja vlade bo zaradi spora o določilih tega sporazuma ena najbolj vročih, če ne celo najbolj vroča v tem mandatu, pričakujejo v koalicijskih vrstah. Ta sporazum, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc parafirala s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, je namreč sprožil ogorčenje tudi v drugih sindikatih javnega sektorja, koalicijo pa postavil pred resno preizkušnjo.

Poziv premierju

Če bodo ministri SMC na vladni seji preglasovali ministre obeh manjših koalicijskih strank in sporazum potrdili ter bodo nato nastali protesti drugih sindikatov javnega sektorja in socialni nemiri, bo to po besedah poslanca DeSUS Tomaža Gantarja začetek konca sedanje koalicije. Hkrati pa je priznal, da nobeni od treh vladnih strank razpad koalicije in predčasne volitve v tem trenutku ne bi ustrezali. »Mirno lahko rečem, da nam v DeSUS to nikakor ne bi ustrezalo,« je dejal.

V koaliciji se zavedajo, da dvesto milijonov evrov, ki bi jih zahtevala sprostitev varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, v proračunu ni mogoče zagotoviti. »Z zdravniki se bo treba ponovno usesti za pogajalsko mizo, prav tako pa bo treba najti vzdržen dogovor s sindikati javnega sektorja,« vidi rešitev Gantar. Odgovornost, da reši sedanjo zapleteno situacijo, je po njegovem prepričanju na premierju. Socialni demokrati pa so Cerarja pozvali, da se začne nemudoma in resno pogovarjati tako s Fidesom kot z drugimi sindikati javnega sektorja.

Ena osrednjih točk obračunavanja med koalicijskimi partnerji v preteklih dneh je bila domnevna priloga k sporazumu s sindikatom Fides. »Priloga ne obstaja,« sta zatrjevala ministrica za zdravje in premier Cerar. »Ministrica je na koalicijskem sestanku omenjala, da so nekatera vprašanja dorečena v prilogi k sporazumu,« trdijo v SD in DeSUS.