Ko so se v petek dopoldne člani nogometne vinske reprezentance Slovenije pripravljali na prijateljsko tekmo s športnimi novinarji, je marsikaj spominjalo na prave, profesionalne tekme. Miza za masiranje utrujenih mišic, ki so jo s seboj prinesli vinarji, prav gotovo spada k vsaki resni športni ekipi, prav tako kot motivacijski govor, kakršnega je imel selektor ekipe novinarjev Tomaž Klemenčič. Zanesljivi vir iz slačilnice nam je povedal, da je bila priprava na tekmo resna.

Finale pred 10.000 gledalci

Takšna je bila tudi predstava. Novinarji so se želeli oddolžiti za lanski visok poraz, ko je bila prva zdaj že tradicionalna tekma med vinarji in športnimi novinarji (menda je bilo 8:1 za vinarje, čeprav nam novinarji tega niso želeli potrditi). Namen, da so se zbrali ljudje iz dveh povsem različnih panog, pa ni bil tako smrtno resen, v resnici je bilo vzdušje na igrišču zelo prijateljsko, čeprav so sodili sodniki z licenco. Novinarji so prišli, da bi pretegnili ude, se družili in nadaljevali obujanje tradicije prijateljskih nogometnih tekem, ki je pred leti zamrla. Vinarji, ki so igrali v nekoliko okrnjeni zasedbi, pa so dvoboj izkoristili tudi za trening.

Z nogometom se namreč kar resno ukvarjajo. O tem govorijo rezultati. So aktualni evropski prvaki med vinskimi reprezentancami, od štirih prvenstev so dobili tri, enkrat so bili najboljši Nemci. Še posebno lepo je bilo letos v Mainzu, ko so vinarje iz dežele nogometnih svetovnih prvakov v finalu premagali pred deset tisoč gledalci. »To je bilo posebno doživetje. Še danes mi gredo dlake pokonci, ko si ogledam posnetek s tiste tekme,« je povedal predsednik društva vinske reprezentance Danilo Steyer, ki ima skupaj s kolegi velike načrte. Slovenija bo namreč leta 2018 gostila peto evropsko prvenstvo, nastopilo bo osem reprezentanc. Do leta 2018 bo Slovenija tudi predsedujoča društvu evropskih vinskih reprezentanc. Do takrat jih čaka kar nekaj organizacijskega dela. »Bolje se bomo organizirali, treba bo dati pravila na papir. Pričakujemo tudi pomoč predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ki smo mu ob izvolitvi čestitali,« je dejal Steyer in dodal, da je bil pokrovitelj prvega evropskega prvenstva takratni predsednik Uefe Michel Platini.

Člani reprezentance redno igrajo nogomet, nekateri tudi v nižjih slovenskih in avstrijskih ligah, a je cilj evropskih prvenstev poleg druženja predvsem promocija evropskih vin. »Ideja je, da z nogometom naredimo reklamo za naša vina. To je reklama za evropska vina. Naša konkurenca so Avstralija, Nova Zelandija, Južna Afrika, ki so zelo agresivne na trgu. Hkrati pa promoviramo tudi slovensko vino.« Poleg tega vinarjem redno igranje nogometa pomaga ohranjati dobro telesno kondicijo.

Napeta končnica tekme in zmaga vinarjev

Da je res tako, je bilo vidno na igrišču. Vinarji, ki s športnimi novinarji sodelujejo tudi na prireditvi Športnik leta, so prevladovali, povedli z 2:0, toda tekme še ni bilo konec. Medtem ko je še potekala, je predsednik Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) Jože Zidar razložil, zakaj je pomembno, da se take tekme organizirajo. »Včasih je bilo takšnih dogodkov več, imeli smo košarkarsko in nogometno medijsko ligo, zdaj tega ni več v taki obliki. Ritem dela je povsem drugačen. Pozna se, da je bilo silovito odpuščanje v medijih, da so novinarji veliko bolj obremenjeni kot nekoč,« je povedal Zidar in dodal, da želijo s takimi dogodki vnesti nekaj razvedrila in športa v vsakdanjik novinarjev. Dogovarjajo se tudi za prijateljsko tekmo s hrvaškimi športnimi novinarji.

Novinarji so pokazali tudi precej znanja in kondicije. Po zaostanku so z golom Anžeta Bašlja znižali na 1:2, v zadnji minuti je imel novinar nacionalne televizije še imenitno priložnost za izenačenje, a je ostalo pri zmagi vinarjev. Tako se ni uresničila napoved Danila Steyerja, ki je rekel, da bo 2:2.