Zemljišča od 100 do 180 kvadratnih metrov so ljudje v povprečju po 40 evrov za kvadratni meter kupovali kot pripadajoča k njihovim stavbnim zemljiščem. Niti slutili niso, da občina Tržič takrat ni poskrbela za vknjižbe zemljišč, kot je bilo zapisano v kupoprodajni pogodbi.

Tako niso niti vedeli, da so nekdanji lastniki (družina Paulin) v postopku denacionalizacije njihova kupljena zemljišča dobili nazaj. Toda po pritožbi na vrhovno sodišče je slednje prvemu od pritožnikov ugodilo in denacionalizacijski postopek izničilo. Tako bo o tem ponovno odločalo sodišče, ljudje pa gnev usmerjajo na upravno enoto in občino, saj sta po njihovem mnenju odgovorni za zaplet, ki jih je zdaj močno udaril po žepih.

Grehi tržiške občine in upravne enote

Poleg tega, da občina še pred osamosvojitvijo ni poskrbela za vpis v zemljiško knjigo in je po besedah sedanjega župana Boruta Sajovica imela kasneje drugačen odnos do denacionalizacije od sedanje, upravna enota Tržič tudi ni ugotovila, da v tem primeru zazidljivih zemljišč ne bi smela vračati v naravi. Zato ni čudno, da je včerajšnje srečanje prizadetih oziroma javno obravnavo z udeležbo občine in zastopnika ene od lastnic vodila »gostujoča« uradnica upravne enote Laško Cvetka Podlesnik.

Krajani so sicer pravico iskali tudi na sodišču v Kranju, saj so leta 2006 od ene novih-starih lastnic Ane Butala izvedeli, da morajo za nazaj plačati najemnine in zemljišča ponovno kupiti. Njen zastopnik je njen sin, sicer vrhovni državni tožilec in prej tudi namestnik varuha človekovih pravic Aleš Butala. Leta 2013 so krajani na sodišču v Kranju izgubili in zdaj jim grozijo izvršbe (tudi do 3000 evrov), čeprav je vračanje zemljišč (kot osnova za bremenitve prizadetih) padlo na vrhovnem sodišču.

Prizadeti opozarjajo na to, da se bojujejo proti znanemu tožilcu v sicer drugi vlogi, in izražajo prepričanje, da to tudi vpliva na postopke. Včeraj je omenjeni Aleš Butala pred koncem celotnega postopka odšel z javne obravnave ob glasno izraženem ogorčenju prizadetih zaradi njegovih dosedanjih dejanj, posebno izvršb, ki posameznikom ogrožajo preživetje.

Rešitev je poravnava

Poleg Aleša Butale in ljudi iz Ročevnice je bil prisoten tudi župan Tržiča Borut Sajovic, ki je Butalo pozival k človeškosti in dodal, da je edina rešitev poravnava in ne dolgi postopki, ki si jih prizadeti niti privoščiti ne morejo. Aleš Butala se je načelno s tem strinjal in dodal, da do zdaj ni bilo prave občinske volje za dogovor. Do zdaj se je izkazalo, da manjkajo tudi različni dokumenti, ki naj bi bili izgubljeni med selitvenimi postopki občine in upravne enote Tržič. Vse to otežuje vso zadevo, saj so si stališča močno nasprotujoča. Krajani so prepričani, da so parcele plačali po ceni, ki jo je pač postavila občina, Aleš Butala pa je pripomnil, da so jih dobili »za škatlico vžigalic«.

Od prizadetih smo slišali še, da so v vsej zgodbi napake delale ustanove oziroma državni organi, oni pa so bili najprej ob kupljeno zemljo, nato pa dobili še izvršbe, ki jim blokirajo pokojnine, plače. Župan Tržiča Sajovic je prepričan, da desetletja dolg zaplet lahko skupaj rešijo v mesecu dni, a bo resnično potrebna velika pripravljenost vseh, da bodo to resnično izpeljali.