Argentina je osvojila Davisov pokal, najprestižnejšo ekipno teniško lovoriko. In to prvič v zgodovini, po štirih porazih v finalu. Do največjega uspeha je Argentina prišla v Zagrebu, na poti do uspeha pa jo je vse tri dneve v Areni spodbujalo stotine fanatičnih navijačev, z nogometno legendo Diegom Armandom Maradono na čelu. Najuspešnejši posameznik je bil Juan Martin del Potro z dvema posamičnima zmagama, junak pa Federico Delbonis, 41. igralec sveta, ki je v odločilnem dvoboju nadigral Iva Karlovića.

Ko je Hrvaška v soboto, v postavi Marin Čilić-Ivan Dodig, dobila igro dvojic, je malokdo verjel, da se lahko Južnoameričani poberejo po zaostanku z 1:2. Pred odločilno nedeljo je bila na hrvaški strani tudi zgodovina. Le dve reprezentanci sta namreč v zadnjih 40 letih preobrnili zaostanek, potem ko sta izgubili igro dvojic.

Še bolje je Hrvatom kazalo po dveh urah prvega nedeljskega dvoboja, ko je Marin Čilić proti Juanu Martinu del Potru vodil z 2:0 v nizih. Hrvati so se pripravili na veliko slavje, ko je Argentinec unovčil vse svoje izkušnje, s katerimi je na olimpijskem turnirju premagal Novaka Đokovića, septembra pa v polfinalu Davisovega pokala tudi Andyja Murrayja, novo številko ena svetovnega tenisa. Del Potro je dobil preostale tri nize, vselej pa je »pičil« v odločilnih trenutkih ob zaključkih nizov, ko je Dalmatincu odvzel servis. »Imel sem svoje priložnosti, odločile so malenkosti. Ničesar si ne očitam, poskusil sem vse, da bi dvoboj dobil ter svoji državi priboril lovoriko. Doživel pa sem boleč poraz. Del Potro je pokazal, kako izjemen igralec je, in lahko mu le čestitam,« je poraz najboljših igralcev obeh reprezentanc komentiral Marin Čilić.

Mož odločitve je bil Federico Delbonis. Argentinec je v odločilnem dvoboju nadigral Iva Karlovića, ki je v hrvaški reprezentanci zamenjal poškodovanega Borno Čorića. Najboljši izvajalec začetnih udarcev na svetu ni imel nobenih možnosti, da bi Hrvatom po enajstih letih priboril drugo lovoriko v Davisovem pokalu.

Argentinci lahko slavijo selektorja Daniela Orsanica, ki ima sicer hrvaške korenine. Orsanic je v tej sezoni v odločilnih dvobojih vselej izbral pravega igralca, čeprav je bil na papirju uvrščen slabše od tekmeca.