Zlom tržiškega Peka in njegov stečaj na začetku letošnjega leta je za Tržič pomenil neizbežno soočenje s socialnimi stiskami zaposlenih. Največ jih je bilo prav iz Tržiča in okolice, občina in država s svojimi ustanovami pa sta jim takoj priskočili na pomoč.

Polovici prijavljenih na zavod je uspelo najti zaposlitev

Tako smo na kranjskem zavodu za zaposlovanje izvedeli, da se je k njim prijavilo 93 nekdanjih zaposlenih v Peku in polovica med njimi je v tem času že dobila novo zaposlitev. V tržiškem centru za socialno delo pa so pohvalili sodelovanje med različnimi ustanovami. K njim je sprva na razgovore prišlo 45 tistih, ki so ocenjevali, da bodo potrebovali različne oblike pomoči, na koncu pa so morali pomagati le 25 nekdanjim zaposlenim v Peku. Delo je sicer izgubilo okoli 150 zaposlenih v Peku, a so se med njimi nekateri upokojili oziroma izpolnili pogoje, da bodo to še storili.

Odpuščeni delavci Peka sicer ne tvorijo več skupnosti, ki bi svojim posameznikom pomagala do skupinske pomoči, je poudarila nekdanja vodja sindikata Peka Sandra Lang. »Vsakdo sam rešuje svoje težave,« je zatrdila in ocenila, da stisk vendarle ni malo, saj približno tretjini nekdaj zaposlenih očitno ni uspelo najti dela.

Novi čevlji (in zaposleni) čakajo naročila

Med tistimi, ki so po stečaju napovedovali zaposlitve za nekdanje delavce, je tudi podjetnica Alja Viryent z Vranskega. Najela je prostore v Tržiču in napovedala oživitev proizvodnje čevljev, v kateri naj bi delo dobilo do deset ljudi. A do zdaj se to ni zgodilo. »Zdaj sem izdelala modele, ki jih bom ponudila na trgu. Ko bom dobila naročila, bom najela tudi nekdanje Pekove delavce, kakih deset sem jih že preizkusila. Vse bo odvisno od zanimanja za obutev. Sem optimistična in verjamem, da bodo naši vzorčni modeli zanetili zanimanje kupcev, tako da bodo ti postali redni naročniki,« meni podjetnica, ki je v Tržiču ustanovila podjetje. Tudi sama ocenjuje, da gredo stvari počasi naprej, prepričana pa v domače znanje in ustrezen odziv trga.

Stečajna upraviteljica odvetnica Tadeja Tamše je potek stečaja označila kot zahteven proces. Najprej je bilo treba ugotoviti obseg premoženja: »Zdaj smo v fazi razpisov za prodajo, ki zajema tako trgovine oziroma poslovalnice kot objekte in stroje v Tržiču, blagovno znamko. Ker se nekateri razpisi bližajo koncu, bo kmalu znan odgovor tudi na ključno vprašanje, ali kdo hoče in zmore kupiti Peko kot celoto,« je najavila premik tudi na tem področju. Izrazila je upanje, da se bodo nakupov lotili resni podjetniki z ustrezno finančno podlago.