»Vzdušje je odlično. Vsi komaj čakamo, da se sezona svetovnega pokala začne. Včeraj je bilo zelo mrzlo, vse nas je zeblo v roke. To nas je kar malo presenetilo. Pravijo, da je jasno vreme za Ruko neobičajno običajno. Sem pripravljena,« je s prizorišča uvodne tekme smučarskih tekačic v finski Ruki poročala Anamarija Lampič. Na finskem severu sta v 36. pokalni sezoni najprej na sporedu preizkušnji v klasiki, danes v sprintu in v nedeljo na razdalji na 10/15 kilometrov. Biatlonci začenjajo v nedeljo.

Skupaj praznovali Ludvigov rojstni dan

Tekaški začetek je posebej na očeh. Predvsem kako otipljiv z dosežki bo optimizem z novim italijanskim trener Stefanom Saraccom na čelu reprezentance. Na FIS-tekmah v Beitostolnu je bil že viden napredek, čeprav mu strokovnjak iz Brussona ni želel pripisovati velikega pomena. Prav 21-letna tekačica iz Zbilj bo poleg Katje Višnar pod posebnim drobnogledom. Glede na FIS-tekme v norveškem Beitostolnu je pričakovati, da bo najbolj konkurenčna norveški supereliti, ki dominira v svetovnem vrhu. Tekačica TSK Triglav je pripravljalno obdobje zmogla brez večjih zdravstvenih težav, ki so ji pretekle sezone še preprečile, da ni mogla pokazati razkošnega potenciala. Spomladi ga je že nakazala na tekmi v Drammnu s sedmim mestom. Vedno nasmejana, sproščena, postavna tekačica ima vse atribute, da z dosežki postane ena od najbolj izstopajočih v tekaški karavani, kjer tudi v FIS želijo v ospredju več obrazov iz več držav, ne zgolj Norvežank.

Na današnjem sprintu vsi največ pričakujejo od Katje Višnar, ki se po enoletni odsotnosti vrača v smučino. Pred dvema letoma je prav v Ruki dosegla svoj največji uspeh z drugim mestom. Tedaj jo je premagala le Marit Bjoergen, ki se prav tako vrača v karavano po rojstvu sina. Pretekli teden na FIS-tekmi v Beitostolnu je bila v drsalnem sprintu blizu uvrstitve v veliki finale šesterice (9.), kjer sta na drugem oziroma petem končali tudi Vesna Fabjan in Lampičeva. Klasika je njen slog. »V Beitostolnu sem veliki finale zamudila zaradi zapleta z drugo tekačico v ciljni ravnini. Pričakujem, da sem v zadnjem tednu še napredovala in v klasiki lahko še kaj dodam,« je optimistična Katja Višnar. V krogu reprezentance so v četrtek skupaj praznovali Ludvigov prvi rojstni dan in dober dosežek bi bil kot darilo.

Zaradi moči slovenske sprinterske ekipe je dobrodošlo, da ima v sprintu kvoto nastopajočih petih tekačic. Tako je trenerju Stefanu Saraccu prihranjena neprijetna selekcija. Od Vesne Fabjan, Alenke Čebašek in novinke Eve Urevc ne pričakujejo preboja v sam vrh, a paradna disciplina slovenskega teka bo na sporedu že naslednji teden v Lillehammerju. V tekaških krogih bodo z zanimanjem spremljali tudi tekača Miha Šimenca in Janeza Lampiča ter tekme na razdalji, kjer bo poleg Lampičeve in Čebaškove tekla tudi Lea Einfalt, ki ima celo najbolj obsežen vadbeni program z načrtovanimi 800 vadbenimi urami na sezono.

Fak še čuti posledice težav z zdravjem

Biatlonci začenjajo v nedeljo popoldne na tradicionalnem prizorišču v švedskem Oestersundu s tekmo mešanih štafet. Začetek je tako bolj v ekipnem duhu kot individualnem, ki bo pomemben od srede dalje. Glavni trener Tomaš Kos glede zasedbe nima skrbi (Teja Gregorin, Anja Eržen, Klemen Bauer, Jakov Fak), saj nima široke izbire. Po dveh pripravljalnih tekmah na prizorišču so bili največja uganka zagotovo dosežki Jakova Faka, ki zagotovo še čuti posledice težav z zdravjem v oktobru. Na prvi tekmi (13. mesto) je bil v švedsko-slovenski konkurenci med reprezentančnimi kolegi pred njim Rok Tršan (9.), na drugi tekmi (4. mesto) pa Klemen Bauer, ki je bil sploh najhitrejši v smučini in popoln na strelišču. Trener Miha Podgornik je povedal, da so tekmovali s trening smučmi. V nedeljo bo neznank in ugank glede poteka sezone že manj.