Novinarski poklic danes obremenjujejo težnje po čim hitrejši in čim večji produkciji prispevkov, kar praviloma vodi v zniževanje kakovosti napisanega, a je v slovenskem medijskem prostoru kljub temu veliko odličnih novinarjev, so prepričani v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). »Vrsta novinarjev svoje delo opravlja odgovorno, profesionalno in verodostojno ter kljub kritičnim razmeram v medijih ponujajo razlog za optimizem,« pravijo. Najboljšim med njimi so včeraj v sklopu festivala Naprej/Forward podelili nagrade čuvaj (watchdog) za najboljše novinarske in fotoreporterske dosežke minulega leta.

Proti etru, a za kulturo

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je letos prejela novinarka Vala 202 Nina Zagoričnik. Kot kulturna novinarka se je ukvarjala predvsem s filmom, arhitekturo in gledališčem, v skoraj štirideset letih sodelovanja z Radiem Slovenija pa se je pred njenim mikrofonom zvrstilo več kot osemsto intervjuvancev z različnih področij, denimo priznani igralci in režiserji, kot sta Američan Harrison Ford in Bosanec Danis Tanović, ki si je z režijo filma Nikogaršnja zemlja leta 2001 prislužil oskarja.

Ušesa je smiselno dobro napeti ob njeni dolgoletni pogovorni oddaji Proti etru – spet ta dež ter ob njenih prispevkih v dnevni oddaji Kulturnice, dragocen pa je tudi njen mentorski prispevek v kulturnem uredništvu radia, poudarjajo v DNS. »Zagoričnikova pooseblja izviren, kreativni umetniški pristop, daleč od ustaljenega ali pa 'excelovskega', 'birokratskega' pisarniškega novinarstva, in prav to jo najbolj določa, zaznamuje njeno delo in njene radijske presežke.«

Svetlejši odtenki

Delo slovenskih fotoreporterjev je lani zaznamovala migracija posameznikov z vojnih območij skozi Slovenijo in regijo v varnejši svet. Prve strani časnikov jim morda niso več namenjene, pravi porota za izbor nagrajencev za izjemne dosežke v novinarski fotografiji, a nagrajenca na pomembnost spremljanja begunskih zgodb nista pozabila.

Boštjan Pucelj je prejel nagrado kot avtor najboljše reportaže z naslovom Bodeča pokrajina; v fotografije je poleg idiličnih posnetkov slovenske pokrajine vključil žičnato ograjo z rezili. Dobro tradicijo Dnevnikovih fotoreporterjev pa nadaljuje Luka Cjuha, ki je že leta 2009 domov odnesel tudi uveljavljeno nagrado za zmagovalno fotografijo natečaja Slovenia Press Photo, nagrado DNS pa je tokrat prejel že tretjič. V najboljši posamični fotografiji z naslovom Izola je ujel trenutek med enodnevnim obmorskim izletom prosilcev za mednarodno zaščito v Sloveniji.

V utemeljitvi smo slišali, da Cjuhova fotografija s svojo likovno dovršenostjo očesu ne dovoli, da počiva, temveč ga prisili, da išče nove in nove detajle. Morje in oseba, ki je delno zunaj kadra, nam pričarata občutek sproščenosti in zadovoljstva, ki ju lahko sami doživljamo, ko smo v podobnih situacijah. »Vendar opis fotografije povzroči še močnejše občutke sreče, saj so ti posamezniki pribežali z vojnih območij in lahko si le predstavljamo, kakšno olajšanje so občutili v tistem trenutku. Fotografija je odsev časa, ko smo sami lahko kot oni in ko so lahko oni kot mi.« Cjuha pritrjuje: »Nisem želel še enega prikaza njihove bede in trpljenja, ampak nekoliko bolj pozitiven pogled, zato sem nagrade za to fotografijo še toliko bolj vesel. Služi mi kot spodbuda za nadaljnje delo.«

Izjemni novinarski dosežki

Čuvaje za izjemne novinarske dosežke v lanskem letu so včeraj prejeli še novinarka DelaTina Kristan, novinar Radia SlovenijaMatej Šurc, rubriki 24ur Inšpektor in 24ur Fokus TV postaje Pop TV ter projekt #PanamaPapers časopisne hiše Delo. Debitantske nagrade za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, sta se veselili Nika Kunaver s Pop TV in Tanja Pirnat s portala Pod črto, pohvala porote pa je bila za izjemen novinarski dosežek leta 2016, projekt 25let.si, inovativno zaznamovanje osamosvajanja države z odmikom od izključno političnega pogleda, podeljena še MMC RTV Slovenija.