Na dvorišču podjetja Emo orodjarna, ki je v solastništvu nekdanjega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika, se je včeraj zjutraj zbralo 32 delavcev orodarjev, kar je dobra polovica vseh zaposlenih v proizvodnji, medtem ko je sicer v tem podjetju zaposlenih krepko več kot 200 ljudi. A ni bilo slišati nobenega vzklikanja ali skandiranja, kot smo vajeni pri drugih stavkah. Delavci so mirno stali na dvorišču, po dveh urah, ko je bilo opozorilne stavke konec, pa so se brez besed vrnili v proizvodno halo.

Približati se jim nismo mogli, saj vodstvo podjetja sedmi sili ni dovolilo vstopa. Le od daleč smo jih opazovali. Kaj si o stavki misli, pa ni želel povedati niti solastnik podjetja Stanko Stepišnik, ki se je v tem času sprehodil okoli zgradbe. Je pa Stepišnik, kot je povedal Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS), ki je tudi organizirala tokratno opozorilno stavko, stopil do stavkajočih in jih skušal prepričati, naj stavko prekinejo, češ da se bodo vse dogovorili in tudi dvignili plače.

»A ko smo mu omenili, naj se opredeli do tarifne priloge, da to zapišemo in takoj podpišemo, je bilo pogovora konec,« je jutranje dogajanje opisal Novak in dodal, da mu ravno zato, ker je to Stepišnik zaposlenim orodjarjem obljubljal že maja, pa se ni zgodilo nič, na besedo ne verjamejo več. »Že maja smo namreč zagrozili s stavko in podali nekaj predlogov za izboljšanje pogojev dela in nagrajevanja. Dobili smo zagotovilo, da bo vodstvo predloge uskladilo in da bodo postali sestavni del nove podjetniške kolektivne pogodbe. A ta do danes ni bila sklenjena,« je povedal Novak.

Orodjarji so iskani, a podcenjeni

Podjetje tako orodjarjem že skoraj dve leti obljublja, da jim bodo dvignili plače, ki so malenkost višje od minimalne v tej panogi. A kaže, da resnega namena, da bi jim prisluhnili, nimajo. In to kljub temu, da dobrih orodjarjev na trgu praktično ni in bi že zato lahko bili upravičeni do boljšega kosa pogače.

»Sploh pa podjetje dobro posluje in ogromno vlaga v razvoj. Toda zaposleni od dobička nimajo nič oziroma jim vodilni ne želijo dati nič več od tega, kar določa kolektivna pogodba dejavnosti,« je pojasnil Novak razloge za tokratno opozorilno stavko, ki pa se ji niso pridružili preostali zaposleni v podjetju, kot so inženirji in drugi, ki imajo solidne plače. Orodjarji zato vztrajajo, da se jim plače zvišajo za 30 odstotkov, obenem pa terjajo podpis podjetniške kolektivne pogodbe. Če vodstvo podjetja njihovim zahtevam ne bo prisluhnilo, bo prihodnji petek stavka trajala ves dan. V KSS pa tudi upajo, da bodo v podjetju končno uredili obračun plač, saj menda v stimulacijo zdaj »skrijejo« tudi delo, ki ga delavci opravijo po polnem delovnem času.