Slovenska reprezentanca je bila med redkimi, ki je šele včeraj na uradnem treningu v Kuusamu opravila prva skoka na snegu v letošnji sezoni. Vse velesile so izkoristile ugodne snežne razmere za trening na Norveškem, Finskem in v Avstriji. V skakalnem centru Rukka je največ oči uprtih v vladarja minule sezone, 24-letnega Petra Prevca, ki je osvojil vse možne lovorike in postavil nove rekorde: 15 zmag za svetovni pokal, 22 stopničk, povprečje 79,4 osvojene točke na tekmo, 813 točk prednosti pred drugouvrščenim Freundom, 2303 točk v skupnem seštevku, 3 zaporedni mali kristalni globusi za polete.

Najbolj optimistični so Poljaki. Maciej je postal premočni skupni zmagovalec poletne velike nagrade s prednostjo kar 229 točk pred Nemcem Andreasom Wellingerjem ter rojakom Kamilom Stochom, čeprav je nastopil zgolj na šestih tekmah od desetih. Kar petkrat je zmagal in bil enkrat drugi z zaostankom štiri desetinke točke. Poljaki so v minulih letih že prevladovali na poletnih tekmah, pozimi pa niso bili tako prepričljivi. Tokrat so prepričani o drugačnem razpletu. Potem ko se je poslovil dolgoletni selektor Lukasz Kruczek, ki se je preselil na čelo italijanske reprezentance, je vajeti prevzel Avstrijec Stefan Horngacher. Zanj je lobiral tudi nekdanji as Adam Malysz, ki je postal koordinator za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo. Za 47-letnega Horngacherja, ki je nazadnje deloval v Nemčiji, je to največji izziv. »Čeprav smo v Lillehammerju na snegu trenirali le na srednji skakalnici, smo dobro pripravljeni. Po dobri poletni sezoni ne čutimo pritiska. Fantje morajo na tekmah le ponoviti skoke s treningov,« je po vrnitvi s tridnevnega treninga na Norveškem povedal Stefan Horngacher. Ker je pred dobrim desetletjem kot trener ekipe B že delal na Poljskem, se dobro zaveda, kako velika so pričakovanja armade navijačev.

Za razliko od Poljakov so Avstrijci v Lillehammerju, kjer so se ustavili na poti v Kuusamo, tri dni vadili na veliki napravi v idealnih vremenskih razmerah. Avstrijci, kjer sta prvi imeni Stefan Kraft in Michael Hayböck, so imeli prvi stik s snegom že doma v Ramsauu na srednji skakalnici. »Vse gre po načrtu. Skoki so dobri, pripravljeni smo na odprtje sezone,« je samozavesten Michael Hayböck. Avstrijske navijače je zelo vznemirila novica, da je znova začel skakati Gregor Schlierenzauer. Potem ko je zaradi slabih rezultatov in zasičenosti s skoki lansko sezono sklenil že sredi novoletne turneje in si nato na smučanju v Kanadi strgal še križno vez v kolenu, je 26-letni Tirolec pred dnevi v Hinzenbachu opravil prve skoke.

Norvežani bodo obrambo zmage v pokalu narodov začeli brez Kennetha Gangnesa. Poleti si je na treningu v Stamsu še tretjič v karieri hudo poškodoval koleno, potem ko je bil v minuli zimi tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala in najhujši tekmec Prevcu na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu. Za nameček ima bolečine v komolcu še Daniel Tande, ki je padel na treningu v Vikersundu. Nemci so imeli sklepne priprave v Rovaniemiju na Finskem. Na poletnih tekmah je dobro formo pokazal Andreas Wellinger. Severin Freund se je vrnil na zaletišče po aprilski operaciji kolka in dolgotrajnem okrevanju. »Nisem še popolnoma pripravljen. Manjka mi sproščenosti, tudi kolk še ni povsem gibljiv. Zavedam se omejitev, zato moram biti predvsem potrpežljiv,« je iskren 28-letni Severin Freund, ki se je septembra v ozkem krogu sorodnikov in prijateljev poročil z zaročenko Carsten, s katero že osem let skupaj živita v Münchnu, kjer seveda navijata za nogometaše Bayerna. Pri Čehih je moral Roman Koudelka počivati mesec dni, potem ko je padel na treningu v vetrovnem vremenu in medtem postal oče sina Karla. Pri Švicarjih je še vedno prvo ime 35-letni Simon Ammann.

Čeprav bo 6. januarja star 44 let, bo konkurenčen tudi japonski veteran Noriaki Kasai. Japonci so imeli bazo v Rovaniemiju in so nastopili tudi na finskem državnem prvenstvu na srednji skakalnici. Zmagal je Jarkko Maeaettae z veliko prednostjo 24 točk, Kasai pa si je razdelil drugo mesto z Lauirijem Asikainenom. Finci, ki imajo novega trenerja, 35-letnega Avstrijca Andreasa Mitterja, bodo gostitelji svetovnega prvenstva v Lahtiju, kjer si zelo želi nastopiti tudi 39-letni Janne Ahonen. Ko smo že pri trenerjih, dodajmo, da sta Bine Norčič in Urš Vrhovec v reprezentanci ZDA, Jure Radelj pa se je v družbi Vasje Bajca preselil v Južno Korejo.