Slovenski vaterpolo se je konec oktobra znašel na točki preloma. Takrat je namreč dokončno postalo jasno, da se Vaterpolski zvezi Slovenije pri odplačilu več kot 400.000 evrov težkega finančnega bremena v postopku poenostavljene prisilne poravnave ni uspelo pogoditi z upniki. Soočeni z brezizhodnim položajem so klubi stopili skupaj in posegli po edinem vzvodu, ki jim je ostal na razpolago – osnovanju nove krovne organizacije, ki bo začela z ničle.

»Od zadnje skupščine se stvari odvijajo v zelo pozitivno smer. Uspešno smo ustanovili novo zvezo, in sicer Zvezo vaterpolskih društev Slovenije. Naslednji korak je, da kandidiramo na skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije. Vsa dokumentacija je že pripravljena in če nam uspe, bo prihodnost slovenskega vaterpola precej svetlejša,« pojasnjuje predsednik vaterpolskega kluba Ljubljane Andraž Žurman. Kako resni so klubi v svoji nameri, pričajo tudi že zasedeni kadrovski položaji v novi zvezi, ki bo svoj sedež namesto v Kranju po novem imela v Ljubljani. Delo predsednika tekmovalne komisije bo tako opravljal Vojc Podvršek, vlogo sekretarja Jure Kordež, predsedniška funkcija pa bo v domeni Boštjana Tušarja. Slednji je po Žurmanovih besedah že priskrbel sredstva, ki bodo novoustanovljeni zvezi omogočala nemoteno delovanje v njenih uvodnih mesecih.

Kljub temu zagotovila, da bo OKS potrdil novo zvezo, klubi za zdaj še nimajo. Ura resnice bo prišla 15. decembra, ko se bo o tem razpravljalo na skupščini slovenske krovne športne organizacije. »Smo optimistični. Če bi razmišljali zgolj negativno, bi bila izpeljava vsakega projekta precej zahtevnejša. Tudi ko je bil dolg sedanje zveze večji od pol milijona evrov, smo skušali v tem najti pozitivne stvari. Če nas OKS letos še ne bo potrdil, verjamem, da se bo to zgodilo prihodnje leto. Zaradi tega še ne bo konca sveta. To pomeni le, da v letošnjem letu ne bomo mogli črpati sredstev iz fundacij in ministrstva, posledično pa bodo nekateri reprezentančni programi najverjetneje okrnjeni,« obrazloži Žurman, a obenem dodaja, da so bili projekti na reprezentančnem področju doslej že tako ali tako malodane neobstoječi.

Navkljub ustanovitvi nove zveze pa stara za zdaj vsaj na papirju še ostaja pri življenju. Predsednik VZS Gorazd Gotovac je na oktobrski skupščini predlagal njen stečaj, kar pa so klubi zavrnili, zato je nepreklicno odstopil. Razlog za takšno odločitev je izključno finančen, saj bi v nasprotnem primeru klubi čez noč ostali brez številnih ugodnosti in denarnih prilivov, ki jih prejemajo tako od občin kot od države.

Nobenega dvoma ni, da je slovenski vaterpolo zaradi malomarnega ravnanja nekdanjih vodilnih v VZS izgubil tako ugled kot kakovost, odpravljanje posledic pa bo trajalo še nadaljnjih nekaj let. »Koliko let razvoja je slovenski vaterpolo zaradi tega izgubil, je težko oceniti. Lahko pa povem, da so se bile prejšnje generacije zagotovo sposobne uvrstiti med najboljših osem reprezentanc na svetu. A kaj, ko so težave vedno nastopile zaradi uprav v predsedstvu zveze in njenem delovanju. Da bodo vse selekcije pokrite, tako kot je treba, bo verjetno treba počakati okoli osem let,« meni prvi mož aktualnih državnih prvakov. O minulih grehih v VZS pa pravi: »Ne vem, ali bodo ljudje, ki so zvezo pripeljali do tako kritične točke, kdaj odgovarjali. Sam mislim, da bi bilo to prav. Ker je prihajalo do kaznivih dejanj, primer sedaj preiskuje policija. Zdi pa se mi, da so stvari kar jasne, in na policiji je, da primerno ukrepa.«