Na Hrvaškem spet vlada športna evforija. V petek bo namreč v Zagrebu sklepni del teniške sezone, ki se bo končala s finalom Davisovega pokala, v katerem se bosta pomerili Hrvaška in Argentina. Zagrebška Arena je že davno razprodana. Pod vodstvom Željka Krajana bosta glavno hrvaško breme nosila Marin Čilić (6. na svetovni lestvici) in Borna Čorić (48.). Argentinski selektor Daniel Orsanic je v Zagreb pripeljal naslednje igralce: Juana Martina del Potra (38.), Leonarda Mayerja (137.), Federica Delbonisa (41.) in Guida Pella (72.).

Zanimivo je, da so Hrvati letos vse tri nasprotnike premagali s 3:2, in sicer Belgijo, ZDA in Francijo. Tudi Argentina se je tesno borila za uvrstitev v finale, bila je s 3:2 boljša od Poljske in Velike Britanije, medtem ko je Italijo premagala s 3:1. Argentina sodi v zadnjih letih med najuspešnejše države v Davisovem pokalu, vendar še ni osvojila lovorike. Leta 2006, 2008 in 2011 je namreč izgubila v finalu. Hrvati so se veselili edinega naslova pred enajstimi leti v Bratislavi, ko so s 3:2 premagali Slovaško. Tedaj sta Ivan Ljubičić in Marin Ančić dobila vsak po en posamični dvoboj in igro dvojic, medtem ko sta glavno vlogo pri Slovakih igrala Dominik Hrbaty in Karol Kučera.

Najmočnejše orožje Argentine bo nedvomno Juan Martin del Potro. Visoki teniški igralec je v zadnjem obdobju vzel dva skalpa, ki imata težo v teniškem svetu. Na olimpijskem turnirju v Riu de Janeiru je v prvem krogu premagal Novaka Đokovića, v polfinalu Davisovega pokala pa je bil v Glasgowu boljši od Andyja Murrayja. To je bil zadnji poraz Škota, preden se je s 24 zaporednimi zmagami zavihtel na prvo mesto svetovne lestvice. Hrvati stavijo predvsem na Marina Čilića, ki ima za seboj eno najboljših sezon doslej, kronal pa jo je z uvrstitvijo na sklepni turnir najboljše osmerice.

Argentinci so dopotovali v Zagreb že v nedeljo, Hrvati pa so glavno zgodbo naredili okrog selektorja Orsanica, ki ima hrvaške korenine. Hrvaški mediji so poročali, da je Daniel Orsanic vnuk Ivana Orsanića, ki je bil med drugo svetovno vojno poveljnik v Neodvisni državi Hrvaški (NDH). »Ogromno imam spoštovanja do hrvaškega naroda. Toda v Argentini sem rojen, tam sem odraščal in se počutim kot Argentinec. V Zagreb sem dopotoval, da bi naredil nekaj velikega za svojo domovino – Argentino,« pravi Daniel Orsanic, ki je prvič dopotoval v Zagreb, medtem ko je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja trikrat tekmoval v Umagu.

»Hrvaška bo favorit. Imajo odličnega Čilića, kot domačini pa so si izbrali zelo hitro igralno površino. Tekmeca spoštujemo, a bomo storili vse, da ga premagamo,« pravi Juan Martin del Potro.

Pogled v zgodovino Davisovega pokala kaže, da je imel izmed hrvaških igralcev najboljše razmerje zmag (20) in porazov (6) med posamezniki Goran Ivanišević. Drugi po uspešnosti je nosilec zadnjih hrvaških uspehov Marin Čilić (21:9), tretji pa Ivan Ljubičić (23:13). Več kot 20 posamičnih dvobojev je za Hrvaško odigral še Mario Ančić (13:11).