Skupina 89 evropskih poslancev je včeraj v evropskem parlamentu pogorela s predlogom resolucije, da bi sporazum Ceta pred začetkom ratifikacije moralo preveriti evropsko sodišče v Luksemburgu. Poslanci zelenih, levičarskih skupin v parlamentu, nekaj socialdemokratov in dva liberalca so želeli sodišču naložiti preverjanje skladnosti tistih določil sporazuma, s katerimi bi bilo ustanovljeno posebno sodišče za arbitražno reševanje sporov med investitorji in državami (ICS), ki bo delovalo zunaj pristojnosti nacionalnih sodišč. A je večina poslancev (419 proti, 258 za) predlog resolucije zavrnila. Če bi bila sodišču dejansko naložena ta naloga, bi se ratifikacijski proces lahko zavlekel tudi za dve leti.

Ker so bile po oceni evropskega poslanca Franca Bogoviča (ELS) dileme o skladnosti sodišča ICS že razjasnjene, dodane vrednosti preverjanja sporazuma na evropskem sodišču ni videl in ga je zavrnil. Če bi se evropski parlament zanjo vendarle odločil, bi po Bogovičevi oceni EU še naprej pridobivala slab ugled nekompetentnega in nezanesljivega pogajalca in partnerja v svetu. Proti obravnavi pred evropskim sodiščem so glasovali še Alojz Peterle, Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin (vsi ELS) in Ivo Vajgl (ALDE).

Prav nasprotno je menil in glasoval dr. Igor Šoltes (zeleni). »Če gre zares za tako dober sporazum, celo najboljši kadar koli podpisan, kot nas preprečuje evropska komisija, česa se potem bojijo? Glede na vsa opozorila in kritike, ki najbolj letijo prav na mednarodna arbitražna sodišča, menim, da bi se o tem sodišče EU moralo izreči, še preden začne Ceta veljati,« je po zavrnitvi preverjanja Cete na evropskem sodišču ocenil Šoltes. Tudi Tanja Fajon (S&D) je glasovala za preverjanje na evropskem sodišču. »Odločitev zame ni bila lahka, saj sporazuma Ceta ne zavračam kategorično – vsebuje namreč številne elemente, ki bi lahko pomenili dobro gospodarsko spodbudo za EU. Ima pa žal tudi resne pomanjkljivosti, ki sejejo dvome,« je ocenila.