Naj bo razlog denar, hrepenenje po stari slavi, adrenalin ob stanju na odru ali celo resnična ljubezen do glasbe in oboževalcev – v vsakem primeru se pri večini glasbenih skupin, ki so na neki točki ugotovile, da imajo vsega dovolj, zgodi, da se prej ali slej znova zberejo. In se podajo na nekaj koncertov, ki jim jih, če je odziv nanje pravi, sledi še nekaj, pa kakšna turneja, nov album…

Pred časom se je to zgodilo tudi s skupino Guns n' roses. Skupino, ki je višek slave doživela ob koncu 80. in v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko je ob vseh uspešnicah izdala tudi tisto z naslovom You could be mine, ki jo je mogoče slišati v slovitem filmu Terminator 2: Sodni dan (Terminator 2: Judgement day) iz leta 1991. V njem je bržčas višek slave doživel tudi Arnold Schwarzenegger v vlogi Terminatorja, od vseh njegovih bravuroznih akcij v filmu pa se je morda najbolj v spomin zapisala tista med vožnjo motocikla harley-davidson, s katerim pozira tudi na plakatu za film.

320-kilogramska cestna pošast

Model motocikla, ki je bil prvo Terminatorjevo prevozno sredstvo v filmu, je bil harley-davidson FLSTF fat boy. Do njega se dokoplje le nekaj trenutkov za tem, ko je skozi čas prepotoval več kot 30 let – iz leta 2029 so ga namreč ljudje poslali nazaj v leto 1995 z enim samim ciljem: da bi pred drugim terminatorjem, T-1000 (Robert Patrick), ki so ga skozi čas poslali roboti, rešil Johna Connorja (Edward Furlong). Takrat še najstnik bo kasneje namreč vodja odpora in mož, ki bo človeštvu pomagal premagati stroje. Kakor koli, po potovanju skozi čas Terminator gol in bos vkoraka v prvi bar, kjer od prvega gosta zahteva njegovo obleko, škornje in motocikel, prizor pa je tudi prvi humoristični vložek v filmu, saj Schwarzenegger vse skupaj pove s svojim značilnim avstrijskim naglasom, s katerim črko r še dodatno pogoltne. Vse skupaj je slišati nekako takole: »I need your clothes, your boots and your mot-ah-cycle.« Ker seveda ni šlo zlepa, Terminator vse zahtevano pač dobi zgrda, nato pa zajaha motocikel in se z njim odpelje.

Ko se naslednjič pojavi na njem, pa je že v akciji. T-1000 je namreč že izsledil Johna Connorja, ki mu na motokrosističnem motorju skuša ubežati po protipoplavnem kanalu v okolici Los Angelesa, po katerem ga ta preganja s težkim tovornjakom. Takrat se na omenjenem harley-davidsonu pojavi Schwarzenegger, z nadvoza z njim pri polni hitrosti skoči nekaj metrov nižje v kanal in Johna po enem najspektakularnejših prizorov v filmu uspešno reši, in sicer tako, da zapelje vzporedno z njim, ga z eno roko dvigne z njegovega motocikla in ga posadi na svojega. Omenjeni prizor s trimetrskim skokom so sicer posneli tako, da so motocikel, preden ga je Schwarzenegger oziroma njegov kaskaderski dvojnik Peter Kent zapeljal čez rob, pritrdili na posebne kable, ki so jih med montažo seveda izbrisali. Skok je bil pač za tovrstni motocikel precej zahteven manever, saj gre navsezadnje za več kot 320-kilogramsko cestno pošast in ne kakšnega motokrosističnega lahkokategornika.

Danes je na ogled v muzeju

Harley-davidson, ikona med motocikli, s svojimi različnimi modeli sicer blesti v številnih filmih, morda ti v njih igrajo še precej vidnejšo vlogo kot v opisanem, a nikjer v tako napetem prizoru. Omenjeni model fat boy pa je eden najbolje prodajanih modelov Harley-Davidsona vseh časov in v proizvodnji od leta 1990 dalje. V času snemanja filma je bil tako eden najnovejših modelov na trgu, snemalna ekipa pa jih je porabila kar nekaj, a nikjer ni natančno zapisano, koliko. V vsakem primeru je enega izmed redkih, ki je ostal cel, pred dvema letoma odkupilo prav podjetje Harley-Davidson in ga postavilo na ogled v svoj muzeju v Milwaukeeju. »Terminator 2 je kultni film in pomemben del filmske zgodovine, ta motocikel pa je igral eno največjih filmskih vlog v zgodovini Harley-Davidsona. Zato smo navdušeni, da smo ga spet pripeljali domov,« je takrat povedal direktor muzeja Jim Fricke.