Niki, ki je bila sicer rojena v Londonu, s soprogom in tremi otroki pa živi na jugu Švedske, pravi, da je skrivnost skandinavskega dizajna topel interjer, ki poudarja dobre stvari v življenju, ali pa enostavno občutek zadovoljstva, ko ste sami in sproščeni. Gre za primerno ozračje v stanovanju in izkušnje in ne za stvari, dodaja avtorica in svetuje, da med svoje štiri stene vnesemo prav ta nostalgična občutja.

Predvsem uživanje v domu

Če se želimo zgledovati po Skandinavcih in biti vsaj približno tako srečni (Danci so recimo statistično najsrečnejši narod), bi bil torej dober začetek večerja za družino ali prijatelje. Ali pa sami uživajmo v vroči čokoladi ob svetlobi sveč z volnenimi nogavicami pod mehko odejo, dodaja Niki. Seveda pa ni vse samo v občutjih, temveč gre tudi za pravila dizajna, ki jih ima skandinavski slog kar nekaj. Eno (morda prvo) od njih je, da vse poenostavimo.

Od enostavnega do sterilnega je samo kratek korak, zato prostor potrebuje dodatne sloje tekstur, kot so pletene odeje, naravni les in krzno. Po drugi strani ne smemo pretiravati z dodatno opremo, ki bi interjer preobremenila, poudarja avtorica. Vsak kos opreme naj ima praktično ali estetsko vlogo, dekoracija pa naj bo skladna med seboj. Osnovno načelo oblikovanja prostora v skandinavskem slogu je namreč popolno razmerje med obliko in funkcijo.

Nevtralne barve in naravni materiali

Skandinavski slog ljubi nevtralne barve, predvsem belo in sive tone. V zadnjih letih se jim na posameznih barvno poudarjenih zidovih pridružujejo modra, zelena in celo črna, ki izpopolnijo prostor ter ga naredijo prijetnega in intimnega. Takšno ozračje še poudarjajo zasenčene svetilke ali sveče na okenskih policah. Naj spomnimo, da je Skandinavija pozimi zaradi dolgih noči zavita v mrak, zato je svetloba iz umetnih virov zelo pomembna.

Ko izbirate pohištvo, imejte v mislih svoj življenjski slog, še svetuje Niki. Pred nakupom se vprašajte, katere kose opreme potrebujete, da vam bo udobno in se boste v stanovanju dobro počutili. Izberite visokokakovostne naravne materiale, predvsem les, volno, lan in krzno, ki bodo prestali preizkus časa. Za piko na i ne pozabite dodati okrasnih blazin in toplih odej.