Hiša iz odpadkov je raziskovalni projekt in delavnica, v kateri nenehno eksperimentirajo z novim dizajnerskimi idejami. Njen osrednji cilj je promocija trajnostnega razvoja. Stoji v kampusu brightonske univerze, projektiral pa jo je arhitekt Duncan Baker-Brown v sodelovanju s študenti zadnjih letnikov.

Materiali večinoma iz gradbene industrije

To je prva hiša v Angliji, za gradnjo katere so uporabili odpadne in zavržene materiale ter plastiko, zbrane iz gradbene in druge industrije ter stavbnih objektov. Na fakulteti za znanost in inženirstvo bodo v naslednjih nekaj letih spremljali, kako se ti podcenjeni materiali obnašajo, zato so v notranje zidove vgradili senzorje, ki bodo spremljali spremembe v njih. Moto projekta je: Odpadkov ni, so samo stvari na napačnem mestu.

Uporabili tudi reciklirane vijake

Temelji hiše so narejeni iz žlindre iz industrijskih peči, za konstrukcijo pa služi iverka, rešena z bližnjega gradbišča. Za izolacije stavbe so poleg zobnih ščetk, ki so bile darilo letališča v Gatwicku, uporabili vodoodporne ploščice, narejene iz preprog, in več kot sedem kubičnih metrov starega stiropora, medtem ko plastični ovitki delujejo kot notranji sloj fasade za nadzor vlage. V hišo so vgrajeni še drugi odpadni materiali, denimo stisnjen reciklirani papir, gume, kreda in celo ponovno uporabljeni vijaki.

Odprt pogled na materiale v zidovih

Veliko večino odpadkov, uporabljenih za gradnjo, je mogoče videti, da imajo raziskovalci natančen vpogled v materiale, stene pa krasijo plakati, ki opozarjajo na varovanje okolja in recikliranje. Hiša je kot raziskovalni projekt odprta tudi za druge šole, fakultete in vse tiste posameznike, ki jih zanimata ekološka gradnja in trajnostni razvoj.

Vir: www.ekokuce.com