Ta trenutek še nista slavna kot Bobby Fischer ali Gari Kasparov, a mladeniča, ki se v New Yorku borita za naslov svetovnega šahovskega prvaka, sta na dobri poti, da postanega šahovska junaka nove generacije. 25-letni Norvežan Magnus Carlesen in 26-letni Rus Sergej Karjakin sta oba veljala za čudežna dečka in sta šah začela igrati s petimi leti. Carlsena so celo imenovali »šahovski Mozart«, medtem pa je Karjakin še vedno zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot najmlajši velemojster vseh časov – naziv je dobil z dvanajstimi leti.

Pa vendar sta si mlada šampiona zelo različna. Sergej Karjakin je tako rekoč deček s plakata Putinovega režima in simbol nove ruske elite. Tudi zato, ker je kot je dejal, šah v Rusiji postal statusni simbol in je v modi, da na VIP-dogodkih dodajo intelektualno noto s partijo šaha, ki jo Karjakin z veseljem odigra. Na enem od takih dogodkov je dobil v dar prestižni športni hibrid BMW i8 z izjemni pospeški in izjemno nizko porabo.

Karjakin je zamenjal potni list in tudi ženo

Putin ima Karjakina rad še zaradi nečesa: rojen je bil v Ukrajini, na Krimu, a se je po ruski priključitvi polotoka odločil, da bo podprl Moskvo in sprejel ruski potni list. Pa tudi ženo je zamenjal: pred tem je bil poročen z ukrajinsko velemojstrico Katerino Dolzhikovo, zdaj pa z Rusinjo Galijo Kamalovo, s katero ima tudi dobro leto starega sina. Živita v predmestju Moskve, v Gorkem, v trinadstropni vili, ki je, kot pravi dovolj velika, da ga žena in sin ne motita, medtem ko se posveča šahu. Temu pa se posveča z vso predanostjo. Pred vsakim večjim turnirjem gre na dvo- do tritedenske priprave, najraje v Egipt ali Dubaj. Tam vsak dan sedem ur igra šah, tri ure telovadi, plava ali igra odbojko na mivki. Ima tudi vsakodnevni režim, ki se ga drži tako med turnirji kot sicer: zbujanje ob sedmih, telovadba, zajtrk. Ne glede na to, da je sovjetske šahiste veljalo, da so se radi sproščali z vodko, Karjakin striktno ne pije alkohola.

Oče Carlsen je sinov voznik, kuhar in računovodja

Tudi Norvežan Magnus Carlsen ne pije alkohola. Čeprav je tudi on v svoji domovini superzvezdnik, je introvertiran, in to celo do te mere, da je moral njegov oče Henrik novinarjem med sedanjim dvobojem za svetovnega prvaka razlagati, da z njegovim sinom ni nič narobe, le ne mara komunicirati z mediji, in da nikakor ni avtist. O njegovem otroštvu so posneli dokumentarni film, ki pa ga sploh ni želel videti, češ da je to že pustil za seboj. Tudi kot otrok je bil najraje sam s knjigo ali šahovsko desko. Aktualni svetovni prvak živi v predmestju Osla skupaj s starši in tremi sestrami v hiši, ki jo je kupil leta 2013, ko je z zmago nad Viswanathanom Anandom postal prvak. Njegov osebni asistent je njegov oče, ki je pustil službo svetovalca v norveškem naftnem podjetju, da bi bil lahko sinov voznik, kuhar (prvak je vegetarijanec) in računovodja. V nasprotju s Karjakinom se na turnirje ne pripravlja na eksotičnih, temveč na skrivnih lokacijah, za katere ve le njegova družina. Včasih se obnaša kot diva, ki za svoj nastop potrebuje popoln mir. Zgodilo se je že, da ga je med turnirjem zmotil vonj po cigaretnem dimu v hotelski sobi.

A ne glede na to je bil Magnus Carlsen leta 2013 v Cosmopolitanu izbran za enega od najbolj seksi moških na svetu. Odlično se je znašel tudi v reklamah za G-Star, ki jih je snemal z Liv Tyler. In na njegovo žalost je moral zato, ker ni dobil ameriškega delovnega vizuma, izpustiti igranje v filmu Zvezdne steze. Hollywoodska kariera pa ga gotovo še čaka.