Mednarodni industrijski natečaj »(Pra)stol – od ideje do prototipa« je bil prvič izpeljan v lanskem letu kot poklon kočevskemu pragozdu ter nekdaj cvetoči lesni industriji. Tudi letos je pritegnil številne oblikovalce iz Slovenije, Francije, Srbije in tudi Indije, katerih predlogi so bili kakovostno zasnovani in premišljeno predstavljeni.

Večfunkcijski stol, ki ga pospravimo na steno

Strokovna žirija v sestavi prof. dr. Niko Torelli, prof. dr. Janez Suhadolc, Lela B. Njatin, Tomaž Hartman in Andrej Palman je imela pri izboru najboljših predlogov tudi letos težko delo. Na slavnostni podelitvi nagrad so poleg Ines Rotar z zmagovalnim delom »Stol v sliki« posebno omembo in izdelan prototip stola prejeli še Jurado Michael za »Origin« (Francija), Snežana Jeremić​ za ​»Panj« (Srbija) ter Jasna Hrovatin in Rok Hrovatin za»picCHAIR« (Slovenija). Ines Rotar je o svojem zmagovalnem predlogu povedala, da se je ideja rodila ob pomanjkanju prostora v hiši. Tako je našla rešitev v zložljivem stolu, ki ga lahko pospravimo na steno in deluje estetsko, kot slika.

S sloganom »Les je več« poudarek na novi rabi lesa

Festival lesa je sicer letos ponudil 16 raznolikih dogodkov. S sloganom »Les je več« je bil glavni poudarek programa na inovacijah in novi rabi lesa ter praktičnem delu z lesom. Da je interes po izobraževanju in ustvarjanju z lesom vse večji, so najbolje pokazale delavnice za otroke, mlade in starejše, ki so bile več kot odlično sprejete in zasedene do zadnjega mesta. Prav tako tudi vikend prototipiranja v družbi Gašperja Premožeta, oblikovalca izdelkov in blagovnih znamk ter Andreja Palmana, mojstra za izdelavo prototipov in proizvodnjo izdelkov. Udeleženci so lahko spoznali glavne aktivnosti procesa ustvarjanja uspešnega izdelka od ideje do prototipa, financiranja in promocije.

Štiri leta Festivala lesa kot odziv na stanje lesne industrije

Festival lesa je bil osnovan leta 2013 kot odziv na stanje lesne industrije na Kočevskem in v Sloveniji - za razmislek o priložnostih, ki jih ponuja naša gozdnata pokrajina. Glavni cilji festivala so povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti na vrednost lesa kot naravne dobrine, povezovati različne interesne skupine ter povečati pozitivno miselnost v mestu z enim najvišjih odstotkov brezposelnosti v Sloveniji. Festival lesa prinaša pester nabor dogodkov za različne interese, od ustvarjalnih delavnic, razstav in družabnih večerov do strokovnih izobraževanj in predavanj.