Po našem poročanju, da se stroški Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana kljub manjšanju števila bolnikov zvišujejo, nam je bralec Dnevnika poslal svojo zgodbo. Njegovega očeta so poleti na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana sprejeli zaradi možganske kapi. Ko je zapuščal bolnišnico, je ob odpustnem pismu dobil tudi informativni račun, koliko je njegov zaplet stal javno blagajno. Stroški zdravljenja na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja so skupaj znesli 10.441 evrov, račun je bil poslan Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Bolj kot cena pa je njegove svojce presenetilo to, da na računu ni bilo zaračunano zdravljenje po možganski kapi, temveč poseg pri cerebralni paralizi s katastrofalnimi ali resnimi spremljajočimi bolezenskimi stanji ali zapleti. Na kliniki so svojcem pojasnili, da so se zmotili pri vnosu šifre. Ali to pomeni tudi, da so na ta račun prejeli več denarja, kot bi ga smeli?

Na ZZZS konkretnega primera včeraj za Dnevnik niso mogli komentirati, ker nimajo podatka o pacientu in njegovem dejanskem zdravljenju. Cena zdravljenja istega zdravstvenega stanja namreč ni toliko odvisna od izbrane metode zdravljenja kot od dejanskega poteka zdravljenja. »Res pa je, da je zdravljenje možganske kapi praviloma cenejše od zdravljenja, ki je bilo napisano na informativnem računu,« je odgovoril Damjan Kos, direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostjo na ZZZS. Zdravljenje možganske kapi bolnišnice večinoma obračunajo s tremi različnimi šiframi. Če gre za možgansko kap brez drugih spremljajočih bolezenskih stanj ali zapletov, zdravljenje stane 2500 evrov, s spremljajočimi bolezenskimi stanji ali zapleti 3600 evrov, zdravljenje možganske kapi s hudo ali zapleteno diagnozo ali postopki pa slabih 6800 evrov. Pod črto: zdravljenje možganske kapi torej še vedno stane najmanj 3600 evrov manj kot zdravljenje zapletov pri cerebralni paralizi.

Za komentar smo včeraj prosili tudi UKC Ljubljana. Vprašali smo jih, ali račune popravijo, ko ugotovijo zmoto ali so nanjo opozorjeni. »Če se najde napaka pri obračunu, se seveda izvede storno tega primera in fakturira primer ponovno,« odgovarjajo v ljubljanskem UKC. Pojasnjujejo, da pred pošiljanjem računov na ZZZS te vsak mesec sproti preverijo. Če ugotovijo napako, jo popravijo že pred pošiljanjem. In potrjujejo, da ZZZS nato tudi sam vsak mesec izvaja nadzor nad obračunom stroškov tudi po posameznih klinikah. Niso pa mogli v UKC Ljubljana v tako kratkem času odgovoriti na konkreten primer, saj je gospod iz naše zgodbe želel ostati anonimen. Tako tudi ni povsem jasno, ali so napako v UKC Ljubljana nato popravili ali ne.

Za 3 milijone evrov preplačil

ZZZS nepravilnosti išče s pomočjo klasičnih nadzorov in avtomatiziranih kontrol obračunov, ki od leta 2013 do njih prihajajo le še v elektronski obliki. Lani je pri vseh bolnišnicah, zdravstvenih domovih in zasebnikih s koncesijo opravil 906 nadzorov, v katerih je preverjal tudi, ali so pravilno obračunavali storitve. »Na podlagi ugotovitev je ZZZS od izvajalcev v letu 2015 (za tekoče in preteklo leto) terjal tri milijone evrov. Ugotovitve kažejo, da izvajalci zdravstvenih storitev oškodujejo sredstva obveznega zdravstvenega zavarovanja večinoma zaradi nepravilnega ali previsokega zaračunavanja storitev,« resnico razkrije Damjan Kos, direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostjo na ZZZS. Kar nekaj teh nadzorov je ZZZS opravil tudi na podlagi informacij in pobud, ki so jim jih poslali zavarovanci sami ali zdravstveni delavci.

Posamezniki lahko napake prijavijo

ZZZS namreč je poleg lastnih kontrol vzpostavil tudi tako imenovani laični nadzor. Od lanskega septembra lahko na njegovi spletni strani vsak posameznik zase preveri, katere zdravstvene storitve, zdravila in medicinski pripomočki so bili v njegovem imenu, torej na njegovo kartico zdravstvenega zavarovanja, obračunani ZZZS in kolikšen je bil njihov znesek. Kos pojasnjuje, da se s tem povečuje tudi nadzor nad izvajalci zdravstvenih storitev in dobavitelji medicinskih pripomočkov, saj lahko posamezniki napačne podatke prijavijo. S pomočjo te aplikacije bi lahko napačne podatke preveril in prijavil tudi naš bralec. »Prav prek te aplikacije lahko v konkretnem primeru pacient preveri, ali so bile storitve na informativnem računu UKC Ljubljana tudi dejansko zaračunane ZZZS in v primeru nepravilnosti to prijavi ZZZS. To lahko stori tudi po spletu, saj je ZZZS letos uvedel še spletno aplikacijo za elektronsko (lahko tudi anonimno) prijavo suma goljufij. S tem si prizadevamo za še bolj učinkovito preprečevanje nepravilnosti, goljufij in korupcije pri porabi javnega denarja v zdravstvu,« pojasnjuje Kos.