Snowden je zakon že označil za katastrofo, ki gre v želji po nadzoru dlje kot večina avtokratskih režimov našega planeta, proti sprejetju so protestirale tudi nevladne organizacije in javne osebnosti. A sta se britanska vlada in parlament vseeno odločila za sprejetje zakonodaje, saj naj bi to pomagalo zmanjšati število terorističnih napadov in povečati občutek varnosti državljanov Velike Britanije.

Predstavniki ameriškega tehnološkega sektorja (Google, Facebook) so se zavezali k boljšemu prepoznavanju lažnih novic, ki so po mnenju nekaterih vplivale na rezultat ameriških predsedniških volitev in predstavljajo vedno večji problem v svetu, kjer mora človek misliti sam zase. Izkazalo se je namreč, da so ljudje nasedali lažem in potvarjanjem ter s pomočjo družbenega spleta laži širili naprej. Google bo tako začel preverjati istovetnost novic in z oznako »dejstvo« označeval tiste, ki se bodo izkazale za resnične.

Po razglasitvi rezultatov ameriških predsedniških volitev sta v ZDA poskočili uporaba programske opreme za kriptirano komuniciranje Signal in uporaba VPN-storitev, ki anonimizirajo uporabnike ter jim pomagajo zakriti identiteto. Na tak način so se uporabniki odzvali na predajo državnega aparata nadzora, ki bo od januarja naprej v rokah Trumpove administracije. Obama za zdaj ne kaže navdušenja, da bi svoj mandat sklenil v slogu ter demontiral pravice ameriških varnostno-obveščevalnih služb, ki jim omogočajo zbiranje podatkov, nadziranje telekomunikacijskih omrežij in spremljanje posameznikov.

Kaj lahko naredimo mi? No, poleg že omenjene samozaščite in preventivne drže je treba spet poseči po javni razpravi, glasnemu opozarjanju na probleme in zahtevanju odgovornosti tistih, ki smo jim to odgovornost podelili in ki jih za to plačujemo. A prosim – ne pojdimo se klik aktivizma. To preverjeno ne deluje.