Pokojni Jože Lombar je bil eden najbolj znanih kranjskih politikov. Izpostavilo ga je delo v krajevni skupnosti Trstenik in v Stranki za napredek krajevnih skupnosti, ki je leta 2010 na županski stolček uspešno postavila župana Mohorja Bogataja. Potem se je zgodila slovita »mesna afera«, v kateri naj bi v omenjeni stranki (takrat štirje svetniki) iz proračunskega denarja kupili in domnevno pojedli nekaj sto kilogramov mesnin. Po tej aferi se je stranka razcepila na Stranko za napredek krajevnih skupnosti in Povezane lokalne skupnosti.

Na volitvah 2014 je Stranka za napredek krajevnih skupnosti dobila dva mandata v mestnem svetu, Povezane lokalne skupnosti pa enega. Pri Stranki za napredek krajevnih skupnosti so tedaj znova podprli Mohorja Bogataja, a je na volitvah zmagal Boštjan Trilar (Več za Kranj). Slednji je bil pred volitvami izredno kritičen do stranke, ki je podpirala političnega nasprotnika.

Oktobra lani pa je Jože Lombar nenadoma umrl. V mestnem svetu se je zatem Damjani Piškur pridružil Nace Vidmar, ob pretresih na kranjski politični sceni z razpadom koalicije pa se je pogosto zgodilo, da je Stranka za napredek krajevnih skupnosti pri glasovanju podprla prej najhujšega nasprotnika – župana Boštjana Trilarja. Tudi pri javni obsodbi njegovega ravnanja, ko je pijan povzročil s službenim vozilom prometno nesrečo, sta bila svetnika omenjene stranke bolj ali manj tiho.

Molk o mrtvem vodji

Očitno pa so nekateri privrženci stranke ogorčeni nad dejstvom, da stranko na papirju še vedno vodi pokojnik. Tako je namreč zabeleženo v Ajpesovi evidenci in tudi na portalu erar, ki prikazuje porabo javnega denarja. Prav tako javni portal notranjega ministrstva s podatki o vseh strankah in njihovih zastopnikih ponuja enake podatke. Povrhu naj bi bil naslov stranke še vedno Babni vrt 4. Hčerka pokojnega politika Barbara Lombar je povedala, da njena družina s stranko zdaj nima nič, zakaj je sedež še vedno na družinski domačiji oziroma zakaj je oče uradno še vedno predsednik stranke, pa si tudi ni znala razložiti.

Stranka naj bi sicer za novo predsednico letos pomladi izvolila Damjano Piškur, a vse do danes to v pomembni državni evidenci ni uradno vneseno. Na novinarska vprašanja Piškurjeva ni odgovorila, hkrati pa ni želela posredovati tudi podatkov, kdo so izvoljeni predstavniki stranke. Anton Drakslar je sicer potrdil, da so se člani stranke res zbrali na kongresu, ni pa vedel, kdo je bil izvoljen. »O tem vprašajte svetnico Piškurjevo,« je napotil na novo predsednico stranke.

Stranka je od leta 2013 glede na rezultate volitev prejela malo več kot 21.000 evrov javnega denarja, podatkov o njej pa je na voljo bore malo. Niti brskanje po spletu ne prinese dodatnih informacij o kongresih, izvoljenih predstavnikih in množičnosti stranke. Vsakdo, ki kakor koli želi stopiti v stik z zdaj kar vplivno stranko Trilarjeve »neformalne koalicije« oziroma potrebuje zakonitega zastopnika, naleti na enak problem. Tisti, ki jih moti, da Jože Lombar še po smrti »vodi« stranko, pa menijo, da se s tem krši pravica pokojnika do pietete.