Po zadnji reprezentančni akciji v tem koledarskem letu se na sceno vračajo nogometaši v prvi ligi, ki bodo do zimskega premora odigrali še pet krogov. Olimpija in Maribor se bosta spomladi udarila za naslov prvaka, zato si v jesenskem delu prvenstva ne želita spodrsljajev. Vroče so Domžale, ki jih je prerodil trener Simon Rožman, velik zagovornik napadalne in kombinatorne igre.

Olimpija bo v derbiju 17. kroga nocoj gostovala v Novi Gorici, kjer so se pred reprezentančnim odmorom srečali s padcem forme. Maribor bo jutri gostoval v Domžalah, kjer bodo v vlogi gostitelja zadnjeuvrščene Radomlje, ki so se preslabo pripravile na najvišjo raven tekmovanja. Radomljane vodi že tretji trener, a je prvi angleški strateg v prvi ligi le začasna rešitev.

CELJE – RUDARdanes ob 14. uri, sodnik: Obrenović

Dvoboj klubov, v katerih imajo pomembno besedo funkcionarji iz tujine. Pravijo jim vlagatelji, čeprav je na njihovi poslovni poti v preteklosti ostala kakšna črna packa. »Obžalujemo, da so nekateri odzivi negativni in da del javnosti ne zmore prepoznati pozitivnih posledic, ki jih sodelovanje z novim partnerjem prinaša. Morda nekatere žene maščevalnost, druge nevoščljivost, tretji pa se morda s tem okoriščajo za nam nepoznane in nerazumljive cilje. A nam je za te posameznike vseeno. Ne zanima nas preteklost, stremimo k svetli prihodnosti,« so pred dnevi zapisali v celjskem klubu in skušali pomiriti nezaupljivo javnost do celjskega sodelovanja z ukrajinskimi predstavniki, ki so kmalu po prihodu že ustoličili svojega trenerja Igorja Jovičevića.

Potem ko je Rudar poleti zajel val sprememb in so v klub vstopili poslovni partnerji iz Srbije, ki se ukvarjajo s športnimi stavami in igrami na srečo, je velenjski kolektiv postal eno najbolj nestanovitnih moštev v prvi ligi. Če je Rudar v tej sezoni mešal štrene tako Olimpiji kot Mariboru, si je privoščil hud spodrsljaj v četrtfinalu pokala, kjer ga je izločila drugoligaška Krka. Ker Rudar bolje igra v gosteh kot doma, je lahko optimističen pred kratko potjo v Celje. »Ker se jesenski del bliža koncu, so zadnje tekme še toliko pomembnejše. V Celju bomo odigrali odločno, saj se želimo prebiti v zgornji del lestvice,« pravi branilec Klemen Bolha. Velenjčani največ upov polagajo v napadalca Dominika Glavino, ki je z devetimi goli prvi strelec lige. Naš namig: 0.

KRŠKO – KOPERdanes ob 16. uri, sodnik: Žganec

V koprskem moštvu še naprej zatrjujejo, da se v miru pripravljajo na zaključek sezone in jih medijsko bombardiranje z novicami o zapletu z Milanom Mandarićem ne obremenjuje. Zagotovo pa v ospredje vse bolj prodira bojazen, kaj bodo prinesli naslednji dnevi, ko se bo po pravnomočnosti sklepa o prisilni poravnavi oglasila NZS. Koprska ekipa utegne izgubiti nekaj točk, negotovo je nadaljevanje finančne bitke z Mandarićem, ki sicer ponuja spravljive izjave, medtem ko v Kopru odpirajo novo fronto in s primerom KK Union Olimpija nastavljajo ogledalo ljubljanskemu sodišču.

Tekma v Krškem je dvoboj s posebnim predznakom, saj ne ponuja samo prvenstvenih točk, ki jih obe ekipi potrebujeta za utrditev na sredini lestvice. Koprska jih do odločitve disciplinske komisije potrebuje čim več za čim manjši zdrs po lestvici, ko se bodo odštevale. Zadnje gostovanje v Krškem decembra lani so Koprčani dobili z 1:0, a so v seriji slabih rezultatov, Krčani imajo za seboj štiri tekme brez poraza, toda s tremi remiji, med katerimi jih posebej skrbi zadnji, ko so tik pred reprezentančnim odmorom na domači zelenici oddali točko daleč zadnjim Radomljam. Z zmago bi Posavci ujeli prav Koprčane, morebiten poraz jih lahko pahne na predzadnje mesto. V obeh ekipah je nekaj nogometašev, ki so v tej sezoni že opozorili nase: Krčani imajo tretjega strelca lige Filipa Dangubića (6 zadetkov), medtem ko koprska ekipa ob številnih poškodbah in novincih deluje nekako v stilu pustimo se presenetiti. Naš namig: 0.

GORICA – OLIMPIJAdanes ob 20.15, sodnik: Ponis

Vodilna Olimpija s tekmo v Novi Gorici končuje paket petih zahtevnejših tekem. Po porazu proti Mariboru in remiju v Velenju so državni prvaki kasneje z golom razlike ugnali tako Domžale kot Koper in pomirili strasti po kratkotrajni izgubi prvega mesta.

Vodstvo kluba do konca jesenskega dela prvenstva pričakuje zgolj zmage, da bo lahko prvi športni kadrovik Ranko Stojić pozimi v miru sestavil moštvo po svoji podobi. Povratnik v pisarno se bo pri nakupih osredotočil na balkanski trg. Zdaj je tudi uradno, da Darijan Matić, ki zaradi rumenih kartonov ne bo nastopil proti Gorici, ni več kapetan Olimpije. Menda je sam izrazil željo, naj kapetanski trak odslej nosi novopečeni reprezentant Antonio Delamea Mlinar. Pod pritiskom doseganja zadetkov je mladi in malce samosvoj napadalec Blessing Eleke, ki potrebuje posebno pozornost trenerjev, da bo lahko unovčil nesporni talent. »Malce smo obnovili moči in se regenerirali pred zaključkom jeseni. Na gostovanje v Novi Gorici se temeljito pripravljamo od ponedeljka. Čaka nas zahtevna tekma, dobra igra pa bo pot do uspeha,« pravi napadalec Etien Velikonja.

Goričani so pred reprezentančnim premorom padli v formi in nazadnje prejeli petardo v Domžalah. Slabši rezultati so sinje modre oddaljili od vrha prve lige, a golgeter Sandi Arčon pravi, da je Gorica pripravljena na nov vzpon: »Strnili smo vrste in se pogovorili. Naša vnema ni vprašljiva. Olimpija je v naletu, a se s tekmecem ne bomo obremenjevali.« Naš namig: 2.

ALUMINIJ – DOMŽALEjutri ob 14. uri, sodnik: Vinčić

Se lahko prerojene Domžale pod vodstvom trenerja Simona Rožmana vmešajo v boj za prvaka še v jesenskem delu prvenstva? Mladi trener je proti Mariboru in Olimpiji plačal visoko ceno za odprto in kombinatorno igro, kar pa ne spreminja dejstva, da je z Domžalami poživil tekmovanje.

Trenerjevo filozofijo so igralci v celoti sprejeli na zadnji tekmi pred reprezentančnim premorom, ko so razbili Gorico. »S prihodom novega trenerja je prišla nova energija in nove zamisli, ki jih moramo spoštovati. Fantje smo novo strategijo dobro sprejeli in delamo tisto, kar trener zahteva od nas. Trenutno nam kaže dobro,« je o trenerjevih prijemih za klubsko spletno stran povedal vezist Domžal Žan Majer, ki se vrača po poškodbi.

Aluminij je nanizal štiri zaporedne tekme brez poraza, pri čemer ima največ zaslug obetavni vratar Luka Janžekovič. Jutri ga čaka preizkus proti najučinkovitejšemu moštvu prve lige. Naš namig: 2.

RADOMLJE – MARIBORjutri ob 16.55, sodnik: Kajtazović

V Ljudskem vrtu so komaj čakali na reprezentančni premor, da bi izpilili igro za finiš jesenskega dela. Pa ni šlo vse gladko: izgubili so prijateljski obračun s hrvaškim Interjem (0:1), Milivoje Novaković pa se je iz reprezentančne akcije vrnil z zlomljeno kostjo pri gležnju in je izgubljen za zadnjih pet tekem, ko bo Darko Milanič potreboval predvsem razpoložene strelce: »Novakovića, ki je jeseni pripomogel, da smo imeli neki način igre, bomo skušali nadomestiti še s kom drugim: v B-moštvu in pri mladincih imamo take igralce, morda pa najdem rešitve tudi znotraj prve ekipe.«

In kdo so mladeniči, ki čakajo na priložnost v napadu? »V B-moštvu redno zabija Amel Hajrić, pri mladincih je poškodovan Luka Štor, dalj časa je manjkal Žan Celar, oba pa sta bila že z nami na pripravah.« Mariborčane lahko skrbi tudi vreme, ki jim je po njihovih besedah odškrnilo točki pri Aluminiju. »Če ne gre po tleh, se moraš prilagoditi z igro po zraku. Skrbi lahko le stoječa voda.«

In dejstvo, da tekmeci nimajo ničesar izgubiti. Čeprav je Janez Žilnik popravil vsaj vtis, se je moral po enajstih tekmah in treh točkah posloviti s klopi Radomelj tako kot Dejan Djuranović, ki je prav tako na zadnji tekmi remiziral. In čeravno imajo Radomljani le pet točk in garaško ekipo, so ambicije v klubskem vodstvu očitno še naprej (pre)velike. Ekipo bo vodil Dave McDonaugh, nekdaj drugi pomočnik in član štaba Rafaela Beniteza v Valencii, Liverpoolu in Interju, vendar je tudi prvi angleški strateg v prvi ligi le začasna rešitev. Naš namig: 2.